Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκρηξη τιμών, φόρων, ΕΝΦΙΑ για 7.000 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα - Θέμα ημερών η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών

Έκρηξη τιμών, φόρων, ΕΝΦΙΑ για 7.000 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα - Θέμα ημερών η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών
Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους μεταβίβασης για πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων
Σχετικά Άρθρα
Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους μεταβίβασης για πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες που έχει ολοκληρωθεί.
Μάλιστα η υπουργική απόφαση με τις τιμές των ακινήτων για 10.160 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκεται καθ’ οδόν προς το εθνικό τυπογραφείο.

Για περίπου 7.000 περιοχές οι τιμές θα αυξηθούν και συνεπώς το φορολογικό βάρος των ιδιοκτητών, για 3.000 περιοχές θα υπάρξει μείωση ενώ για 1.000 περιοχές οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες.
Επίσης για πάνω από 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα οι τιμές της εφορίας θα πάρουν την ανιούσα.

Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής, στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη και στο Καστράκι.
Οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ενώ για φέτος δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2020 εφόσον βέβαια δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση ή η εισοδηματική τους εικόνα και ενδεχομένως δικαιούνται έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.
Η νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση έχει πάρει αναβολή για το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να τρέξει η νέα έκπτωση.
Το υπουργείο Οικονομικών για να σβήσει τις φωτιές που θα ανάψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες θα προσαρμόσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.00 ευρώ που έχει καταθέσει η επιτροπή Πισσαρίδη.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του έτους καθώς η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα γίνει νωρίτερα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει το Μάρτιο αντί το Σεπτέμβριο όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής αφού οι μηνιαίες δόσεις από 6 θα αυξηθούν στις δέκα έτσι ώστε η εξόφληση του φόρου να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο.
Με αυτό τον τρόπο το ύψος της μηνιαίας δόσης θα μειωθεί αλλά το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η πληρωμή του φόρου για το 2022.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης