Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρηματοδοτική δύναμη πυρός - Νέα έξοδο στις αγορές ξανά τον Μάιο 2021 και εισροή πόρων 2,5 δισ. από το SURE

Χρηματοδοτική δύναμη πυρός - Νέα έξοδο στις αγορές ξανά τον Μάιο 2021 και εισροή πόρων 2,5 δισ. από το SURE
Κορυφώνεται στις επόμενες 60 ημέρες το φετινό (2021) δανειακό πρόγραμμα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)
Σχετικά Άρθρα

Κορυφώνεται στις επόμενες 60 ημέρες το φετινό (2021) δανειακό πρόγραμμα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να βρίσκεται σε εγρήγορση για νέα έξοδο στις αγορές μετά τα 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με ιστορικό χαμηλό κόστος.
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE με δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής και μηδενικό επιτόκιο.

Η Ελλάδα έχει πάρει 2,7 δισ. ευρώ δάνεια από το SURE από τα οποία:

  • Τα 1,7 δισ. ευρώ έχουν μηδενικό επιτόκιο και 5ετή περίοδο αποπληρωμής
  • Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ φέρει 0,3% επιτόκιο και εξόφληση σε βάθος 30 ετών.

Οπότε με την νέα δόση των 2,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί τον Μάιο το συνολικό ύψος των δανείων από το SURE φθάνουν στα 5,2 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ μετά την τρίτη κατά σειρά χθεσινή (5/5) έξοδο στις διεθνείς αγορές με ομόλογο 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο μόλις 0,18% και προσφορές 20 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο κρατάει αναμμένες τις μηχανές ακόμη και για δεύτερη έκδοση μέσα στον Μάιο.
Το κλίμα, οι συνθήκες και κυρίως οι αποδόσεις στις αγορές των ομολόγων θεωρούνται ευνοϊκές για να ευοδωθούν τα ελληνικά σχέδια.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη βασική επιδίωξη παραμένει η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος φθηνού δανεισμού χάρη και στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις στο πρώτο εξάμηνο με γνώμονα την κάλυψη του 80% των φετινών δανειακών αναγκών που κυμαίνονται στα 14-15 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δανειστεί 9 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η χθεσινή 5/5 έξοδος στις αγορές ήρθε μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s στην κατηγορία «BB» που φέρνει την Ελλάδα σε απόσταση δύο μόλις θέσεων από την επενδυτική βαθμίδα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s στις 21 Μαΐου που δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
Στο πεδίο της οικονομίας βασικό ζητούμενο είναι η πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά και στο παραγωγικό ιστό το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προκειμένου να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης 3,6% το 2021 που προβλέπει το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το διάστημα έως το τέλος Ιουλίου θεωρείται κομβικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας και οι ενέσεις ρευστότητας από το SURE και από τις εξόδους στις αγορές δημιουργούν μία αξιόλογη χρηματοδοτική δύναμη ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστούν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Κεντρικός στόχος είναι η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της στάθμης από την δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων που αποτελεί «ασφάλιστρο κινδύνου» για τους ξένους επενδυτές.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών ασφαλές όριο αποτελούν τα 30 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οποιαδήποτε υποχώρηση κάτω από αυτά τα επίπεδα σημάνουν αμέσως τον συναγερμό στο Γενικό Λογιστήριο.
Η χώρα έχει δανειστεί 25 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια με πολύ χαμηλά επιτόκια δημιουργώντας έτσι ένα μαξιλάρι διαθεσίμων κυριολεκτικά από την αρχή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης