Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι αθέμιτες πρακτικές με τις τιμές των αμνοεριφίων - Η σωστή τιμή και τα «καπέλα» στα 13 ευρώ

Οι αθέμιτες πρακτικές με τις τιμές των αμνοεριφίων - Η σωστή τιμή και τα «καπέλα» στα 13 ευρώ
Τι δηλώνει ο Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος
Σχετικά Άρθρα

Τσίμπησαν οι τιμές των αμνοεριφίων και σε ποιες περιπτώσεις …πέταξαν αφού εντοπίστηκαν λιανικές τιμές στην ζώνη των 13 ευρώ το κιλό.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος ( ΕΔΟΚ ) κ Ελευθέριος Γίτσας λέει ότι η δίκαιη τιμή για τα αμνοερίφια κυμαίνεται από 9,5 έως 10,5 ευρώ το κιλό.
Οι υψηλότερες τιμές και ειδικά αυτές που ξεπερνούν 11 ευρώ το κιλό δεν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες ενώ για τις τιμές που πράγματι απογειώθηκαν φθάνοντας τα 13 ευρώ τις χαρακτήρισε ως «ανήθικες» πρακτικές από κάποιους επαγγελματίες που διέγνωσαν λανθασμένα ότι ευνοούνται κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος των καταναλωτών.

Ελλείψεις

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος ( ΕΔΟΚ ) γνωρίζει άριστα τι συμβαίνει στην κτηνοτροφική παραγωγή όπως και τα κανάλια σύνδεσης με την αγορά τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Ελευθέριο Γίτσα η πασχαλινή αγορά κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς παρότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε αμνοερίφια διότι στο Καθολικό Πάσχα πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές 350.000 ζώων και στο Πάσχα της Ορθοδόξων , για να μη διαταραχθεί η εσωτερική αγορά έγιναν εισαγωγές 150.000 αμνοεριφίων.

Οι τιμές παραγωγού

Αναφερόμενος στις τιμές παραγωγού ( κτηνοτρόφων) λέει ότι είναι μία καλή χρονιά μετά από σκληρή διετία που οι κτηνοτρόφοι υποχρεώθηκαν να πουλήσουν στα όρια των 3 ευρώ το κιλό.
Φέτος οι παραγωγοί ανταμείφτηκαν για τους κόπους τους καθώς το 50% των αμνοεριφίων προσφέρθηκαν προς 5,5 ευρώ το κιλό .
Το υπόλοιπο 30% προς 5,8 έως 6 ευρώ και για το 20% προς 6 ευρώ το κιλό.
Η μέση τιμή πλησίασε τα 6 ευρώ αφήνοντας ένα μικρό κέρδος στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι για να παραμείνει ο κλάδος της κτηνοτροφίας «όρθιος» θα πρέπει να δίνει υπεραξίες και από την πώληση του κρέατος αφού η πώληση του γάλακτος δεν μπορεί καλύψει όλα τα κόστη της μονάδας.
Στην εξίσωση εισέρχεται και ο χρόνος αποπληρωμής που συνήθως ξεπερνά τους 5 μήνες δυσκολεύοντας τη ζωή των κτηνοτρόφων.
Στη διαμόρφωση της τιμής στο στάδιο τους κόστους προστίθεται το ποσό των 50 λεπτών του για το σφαγείο.
Στην περίπτωση που μεσολαβεί ενδιάμεσος χονδρέμπορος το κόστος αυξάνεται κατά 1 ευρώ.
Δηλαδή η τιμή των αμνοεριφίων φτάνει τα 7,5 ευρώ για ένα κατάστημα της γειτονιάς ενώ για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα κόστη μειώνονται χάρη στις αυξημένες ποσότητες που παραγγέλνουν.
Το κρεοπωλείο της γειτονιάς με βάση τους κανόνες της αγοράς θα προσθέσει ένα ποσοστό 20% στο κόστος αγοράς οδηγώντας την τελική λιανική τιμή στην περιοχή των 10 ευρώ ανά κιλό.

Στα 10,5 ευρώ το κιλό

Από την ανάλυση κόστους από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι λιανικές τιμές πάνω από τα 10,5 ευρώ το κιλό και ειδικά για τις περιπτώσεις εκείνες που ο κρεοπώλης βάζει ταμπέλα με 13 ευρώ, σπάνε όλους τους ηθικούς κανόνες της αγοράς και εισέρχεται στο στάδιο της «κερδοσκοπίας».
Έτσι ο καταναλωτής αναλαμβάνει ρόλο θεματοφύλακα καθώς οι επίσημες αρχές του κράτους δεν παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση των τιμών καθώς η αγορά είναι ελεύθερη και μόνη της τιμολογεί τα προϊόντα με βάση τον ανταγωνισμό.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης