Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τεκμήρια, e - αποδείξεις - Ποιους κόβουν από τις ελαφρύνσεις τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας

Τεκμήρια, e - αποδείξεις - Ποιους κόβουν από τις ελαφρύνσεις τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας
Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος των τεκμηρίων για τους περισσότερους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα το 2020

Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος των τεκμηρίων για τους περισσότερους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα το 2020 μετά τους «κόφτες» και τις προϋποθέσεις απαλλαγής που βάζει σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών.
Αντίθετα στα «μαλακά» πέφτουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις όριο του 30% επί του εισοδήματος τους καθώς για τους πληττόμενους καταργείται το πέναλτι του 22% ενώ για τους υπόλοιπους «κουρεύεται» έως και 50% ανάλογα με το έλλειμμα στην αξία των αποδείξεων.
Με το νέο σύστημα υπολογισμού αποκλιμακώνονται τα πέναλτι που θα επιβάλλονται στη διαφορά των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.

Αναλυτικότερα:

Οι μη πληττόμενοι που συγκέντρωσαν το 2020 ηλεκτρονικές αποδείξεις τουλάχιστον 20% του εισοδήματος τους αλλά δεν κάλυψαν το όριο του 30% επί της διαφοράς δεν θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο με συντελεστή 22% αλλά με 11%.
Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ.
Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ.
Μείωση του πέναλτι θα έχουν και όσοι συγκέντρωσαν αποδείξεις κάτω από το 20% του εισοδήματος τους καθώς η ποινή για όσους υπολείπονται από το όριο του 30% υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής.
Για το ποσό των αποδείξεων που λείπει έως το όριο του 20% του εισοδήματος ο έξτρα φόρος θα είναι 22% ενώ για το υπολειπόμενο ποσό από το 20% και πάνω έως το 30% ο συντελεστής του πρόσθετου φόρου πέφτει στο 11%.
Για παράδειγμα μη πληττόμενος μισθωτός με πραγματικό εισόδημα 20.000 ευρώ κάλυψε το 15% του εισοδήματός του με αποδείξεις, δηλαδή συγκέντρωσε 3.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ που απαιτείται.
Δηλαδή του λείπουν αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ.
Στα 1.000 ευρώ του ακάλυπτου ποσού δαπανών θα επιβληθεί πρόστιμο με συντελεστή 22% δηλαδή 220 ευρώ και στα άλλα 2.000 ευρώ θα επιβληθεί πέναλτι 11% (220 ευρώ).
Συνολικά δηλαδή θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ ενώ με την αρχική ρύθμιση θα πλήρωνε 660 ευρώ.
Θα γλιτώσει φόρο 220 ευρώ.

Τα πρόστιμα αλλά και η κλίμακα ακυρώνονται εφόσον πρόκειται για:

  • Επαγγελματίες οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες των πληττόμενων,
  • Εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων με απώλεια ενοικίου και τουλάχιστον μία εγκεκριμένη δήλωση Covid.
  • Φορολογούμενους που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
  • Ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη βάσει νόμου οποτεδήποτε εντός του 2020

Σε ότι αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης ορίζονται τρεις προϋποθέσεις για να μην ισχύσουν. Αυτές είναι:

  • Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2018 και το 2019, να μην έχουν φορολογηθεί τεκμαρτά.
  • Δεν σημειώθηκε αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης το φορολογικό έτος 2020 σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2019, δηλαδή δεν σημειώθηκε κάποια μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία τους που να επηρέασε ανοδικά τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που τους βαρύνουν.
  • Τυχόν δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποίησαν το 2020 δεν υπερβαίνουν το πραγματικό τους εισόδημα ή εφόσον το υπερβαίνουν η επιπλέον διαφορά να δικαιολογείται με χρηματικά ποσά που θα αναγραφούν στη φετινή φορολογική δήλωση (λοιπά εισοδήματα απαλλασσόμενα ή αυτοτελώς φορολογούμενα, δάνεια, δωρεές, έκτακτα εισοδήματα, άλλες οικονομικές ενισχύσεις, έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης