Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ανησυχία για την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς εργασίας - Συνθήκες αύξησης του ποσοστού εργασιακής φτώχειας

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ανησυχία για την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς εργασίας - Συνθήκες αύξησης του ποσοστού εργασιακής φτώχειας

Ανησυχία προκαλούν τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά εργασίας εν μέσω πανδημίας.
Όπως αναφέρεται στο νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η αξιολόγηση των στατιστικών δεδομένων δείχνει ότι η καταβύθιση της οικονομίας έχει επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο «στην ευάλωτη, ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας και απορρύθμισης, αγορά εργασίας».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η αβεβαιότητα των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και η ευθραυστότητα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ανησυχία για την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων.
Οι σημαντικές απώλειες σε ώρες εργασίας και η μείωση των εισοδημάτων δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω αύξησης του ποσοστού εργασιακής φτώχειας».

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ τονίζει ότι «αν πράγματι θέλουμε να πετύχουμε μία πιο ανθεκτική και αποτελεσματική ανάκαμψη της οικονομίας, καθίστανται απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με επιλογές αύξησης του κατώτατου μισθού και του μέσου εισοδήματος και διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η αύξηση της κοινωνικής προστασίας για όσους βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος.
Αυτό θα ενίσχυε την κατανάλωση και τη δυναμική της ανάκαμψης».

Μέτρα εισοδηματικής στήριξης

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, «τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πρέπει να αποτελέσουν άμεση πολιτική προτεραιότητα σε συνδυασμό με τη στόχευση της οικονομικής πολιτικής για τη διασφάλιση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και για την ενίσχυση της προστασίας των ευέλικτων και άτυπων εργαζομένων, οι οποίοι ζουν με πολύ υψηλά επίπεδα εισοδηματικής ανασφάλειας».
«Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η ανθεκτικότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και των εισοδημάτων» τονίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης