Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη Βουλή το «Ελλάδα 2.0» - Οι 18 βασικοί άξονες, αντιδρά η αντιπολίτευση

Στη Βουλή το «Ελλάδα 2.0» - Οι 18 βασικοί άξονες, αντιδρά η αντιπολίτευση
Το Πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0", συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών
Σχετικά Άρθρα
(upd) Tους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης παρουσιάζει στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, βασικός στόχος είναι να καλυφθεί το μεγάλο κενό στις επενδύσεις.
«Έχουμε μεγάλο επενδυτικό κενό, έχουμε μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων. Είμαστε πολύ πίσω», διαπίστωσε ο αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την οποία άνοιξε τον κύκλο της ενημερωτικής συζήτησης στη Βουλή επί του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοιχειοθέτησε τον στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου οι πόροι του Προγράμματος να γίνουν κινητήριος μοχλός για την Οικονομία, την Ανάπτυξη. Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι «αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό».
Το Πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0", συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη της συνεδρίασης, υπογράμμισαν ότι δεν προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς και ότι το σχέδιο υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερήμην τους.
«Η συμμετοχή των φορέων θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην κυρίως συζήτηση, όταν θα έχουν όλη την εικόνα του Σχεδίου», απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης και ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών ότι «αυτή η στιγμή, το σύνολο του Σχεδίου δεν είναι διαθέσιμο, διότι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση». Επισήμανε ενδεικτικά ότι η κοστολόγηση και οι στόχοι για την πληρωμή των πόρων δεν είναι διαθέσιμα, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης δεν είναι διαθέσιμη ούτε η αναλυτική παρουσίαση των έργων και δράσεων, του Προγράμματος και συνεπώς, «η εκτεταμένη συζήτηση θα πρέπει να γίνει με το τελικό σχέδιο, όπως θα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Επενδυτικό κενό, ο μεγαλύτερος εφιάλτης»

Εκ προοιμίου, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, από πλευράς επενδυτικού κενού, 162 δισ., την περίοδο από το 2010 έως το 2019. «Είναι τρομακτικό και εφιαλτικό αυτό το ποσό και το έλλειμμα των επενδύσεων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Αν δεν το λύσουμε, κανένα άλλο πρόβλημα -ανεργία, μισθοί, εισοδήματα, ανάπτυξη, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος- δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως δε, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, το επενδυτικό κενό οφείλεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και του κεφαλαίου, στο υψηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σχέση με την ευρωζώνη, και στα έμμεσα εμπόδια στις επενδύσεις (χωροταξικά, πολεοδομικά ζητήματα, καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, μη ψηφιακό κράτος, γραφειοκρατία). Ιδίως για τα έμμεσα αυτά εμπόδια στις επενδύσεις, αυτό το Σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Είναι δε χαρακτηριστική η στιγμή που ο κ. Σκυλακάκης προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο κύριος στόχος της οικονομικής παρέμβασης του Ταμείου είναι για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού. «Αυτό γίνεται διότι επενδυτικό κενό σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας και υψηλή ανεργία. Επενδυτικό κενό σημαίνει χαμηλούς μισθούς και ασθενικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει επενδύσεις, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, δεν μπορούν να δώσουν μισθούς, δεν μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας. Επενδυτικό κενό σημαίνει παλιές τεχνολογίες, γιατί οι επενδύσεις είναι ο τρόπος, με την οποίο εισάγονται, σε μεγάλο βαθμό, οι νέες τεχνολογίες σε μια οικονομία», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε πως εντέλει «συνέχιση του επενδυτικού κενού σημαίνει φτωχοποίηση».
«Αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό. Αλλά πρέπει να το κάνουμε και αυτός είναι ο στόχος του Ταμείου», υπογράμμισε, στο σημείο αυτό, ο υπουργός.

Κινητοποίηση

Πώς όμως το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" επιχειρεί να αντιστρέψει αυτό το επενδυτικό κενό; Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει με την κινητοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, την οποία προσδιόρισε ως εξής: «Στις επιδοτήσεις, ενώ το άθροισμα που βάζουμε είναι 18 δισ., περίπου τόσα θα πάρουμε από το Ταμείο, σκοπεύουμε, με τις επιδοτήσεις αυτές, να κινητοποιήσουμε 26-26 δισ. ευρώ επενδυτικούς πόρους. Στα δε δάνεια, σκοπεύουμε να πάρουμε το σύνολο των δανείων και να πάμε στα 32 δισ. ευρώ. Άθροισμα, από τα 31 δισ. που, έχει το "Ελλάδα 2.0", 57 δισ., στόχος κινητοποίησης επενδυτικών πόρων».

Τα δάνεια στις επενδύσεις

Ο κ. Σκυλλακάκης αναφέρθηκε ειδικά στο «εργαλείο των δανείων» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει 13 δισ. επιπλέον χρέος και έλλειμμα αγύριστο. Πρέπει να μπορούν τα λεφτά να επιστρέψουν. Για να επιστρέψουν τα λεφτά, και για να μπουν στην οικονομία, ο μόνος τρόπος είναι να μπουν σε ιδιωτικές επενδύσεις».

Οι επενδυτές

Ποιοι όμως θα έχουν την πρόσβαση σε αυτά στα χρήματα αυτά; «Επειδή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια για επενδύσεις και για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι. Μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Φτάνει να είναι φερέγγυοι και να θέλουν να βάλουν λεφτά», είπε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το Ταμείο έχει έναν βασικό κανόνα. Αν θέλεις να επενδύσεις, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, φτάνει να βάζουν δικά τους λεφτά και να παίρνουν δικό τους ρίσκο. Δεν μπορεί να κάνεις τον επενδυτή, με χρήματα του κράτους και να μην βάζεις και εσύ δικά σου».
Όπως ωστόσο είπε, δεν θα μείνουν έξω μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δεν είναι φερέγγυες, γιατί «θα υπάρχει ανοιχτό ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο αθροιστικά φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε 180.000 με 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και ενημέρωσε ότι η κατάθεση του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0" στην ΕΕ, θα γίνει μέσα στο επόμενο 10ήμερο ή 15θήμερο, και πάντως πριν το τέλος του μήνα.
Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι η εφαρμογή του Σχεδίου έχει τεράστιες δυσκολίες, διότι η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει διπλάσια χρήματα, από όσα απορροφούσε ως τώρα. «Αυτό σημαίνει, αλλαγή στον τρόπο που θα γίνεται η απορρόφηση, αλλαγή στα κίνητρα, αλλαγή στα πληροφοριακά συστήματα, σημαίνει μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να έρθουν. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και με διασφάλιση της διαφάνειας», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Σταϊκούρας: Οι 18 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης - Πρωταρχικός στόχος να καλυφθεί το επενδυτικό κενό

Για τα οφέλη από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σχέδιο εδράζεται σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και πρωταρχικός στόχος του είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, παραγωγικότητα, εθνικό προϊόν και απασχόληση.
«Σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα τρία αυτά εργαλεία δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα 9 έτη. Αν τα αθροίσουμε, η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (εκροές/συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1. Με απλά λόγια, για κάθε 1 ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διαρθρώνονται σε 4 δέσμες προτάσεων οι οποίες συνθέτουν 18 επιμέρους άξονες:

  • Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση.
  • Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών.
  • Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.
  • Αύξηση των θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
  • Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας.
  • Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές.
  • Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
  • Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.
  • Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών.
  • Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
  • Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονομίας της χώρας.
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών.

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Ερήμην της κοινωνίας το σχέδιο

Για «κείμενο παράθεσης έργων που σχεδιάστηκε ερήμην της κοινωνίας», «χωρίς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς στόχους», έκανε λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Βουλή κατά την ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αλλεργία προς την έννοια του δημόσιου σχεδιασμού την στιγμή που όλος ο αναπτυγμένος κόσμος συζητά πλέον για την σημασία των δημόσιων πολιτικών», «τον αναβαθμισμένο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων» και «την επιστροφή του κοινωνικού κράτους», καθώς η πανδημία «κατέδειξε τα όρια αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού και τα αδιέξοδα της παλιάς πίστης στο "αόρατο χέρι της αγοράς"». Ενώ απαντώντας στον αν. ΥΠΟΙΚ που μίλησε για επενδυτικό κενό επί μια δεκαετία, υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε την χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».
«Έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που δεν περιέχει τομεακές και κλαδικές στοχεύσεις, δεν αναφέρεται στο κοινωνικό κράτος, την καταπολέμηση της ανισότητας και της ανεργίας» συνέχισε ο βουλευτής, ενώ «δεν ασχολείται καν με τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες». Και πρόσθεσε: «Επιλέγετε τη συστηματική ενίσχυση των συστημικών τραπεζών, την υποβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζα», ενώ «προκρίνετε την χρηματοδότηση με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δυναμικά στρώματα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη και αξιοπρεπή ανάπτυξη της χώρας».
Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε «την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας». «Την στιγμή που ήδη η χώρα μας μετρά 1.100.000 ανέργους, προβλέπετε την δημιουργία 180.000 μόλις θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας» επισήμανε ο ίδιος, αντιπαραβάλλοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μέρες σκληρής μνημονιακής επιτροπείας, στη χώρα μας δημιουργήθηκαν 370.000 νέες θέσεις εργασίας».
«Η δική μας πρόταση, εκκινεί από το κατεπείγον του σήμερα και έχει το βλέμμα στην "επόμενη μέρα" της πανδημίας» δήλωσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, περιγράφοντας «ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης και οικονομικού μετασχηματισμού, που θέτει στο επίκεντρο την ισότητα, την δικαιοσύνη και την ασφάλεια», το οποίο περιέχει «σαφείς στόχους και κλαδικές και τομεακές εξειδικεύσεις», ενώ «προωθεί την στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις σε γεωργία, βιομηχανία και νέες τεχνολογίες», «την στήριξη και ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχείρησης», «την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης », «την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και την ενίσχυση των μισθών» και «την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών κοινών αγαθών». «Μια πρόταση που ενσωματώνει τις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, μετά και την κρίση του κορονοϊού» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης