Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Ερήμην της κοινωνίας το Σχέδιο Ανάκαμψης

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Ερήμην της κοινωνίας το Σχέδιο Ανάκαμψης
Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε «την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας»
Για «κείμενο παράθεσης έργων που σχεδιάστηκε ερήμην της κοινωνίας», «χωρίς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς στόχους», έκανε λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Βουλή κατά την ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
O Α. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αλλεργία προς την έννοια του δημόσιου σχεδιασμού την στιγμή που όλος ο αναπτυγμένος κόσμος συζητά πλέον για την σημασία των δημόσιων πολιτικών», «τον αναβαθμισμένο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων» και «την επιστροφή του κοινωνικού κράτους», καθώς η πανδημία «κατέδειξε τα όρια αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού και τα αδιέξοδα της παλιάς πίστης στο "αόρατο χέρι της αγοράς"». Ενώ απαντώντας στον αν. ΥΠΟΙΚ που μίλησε για επενδυτικό κενό επί μια δεκαετία, υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε την χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Ενίσχυση των συστημικών τραπεζών, υποβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

«Έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που δεν περιέχει τομεακές και κλαδικές στοχεύσεις, δεν αναφέρεται στο κοινωνικό κράτος, την καταπολέμηση της ανισότητας και της ανεργίας» συνέχισε ο βουλευτής, ενώ «δεν ασχολείται καν με τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες». Και πρόσθεσε: «Επιλέγετε τη συστηματική ενίσχυση των συστημικών τραπεζών, την υποβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας», ενώ «προκρίνετε την χρηματοδότηση με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δυναμικά στρώματα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη και αξιοπρεπή ανάπτυξη της χώρας».
Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε «την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας». «Την στιγμή που ήδη η χώρα μας μετρά 1.100.000 ανέργους, προβλέπετε την δημιουργία 180.000 μόλις θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας» επισήμανε ο ίδιος, αντιπαραβάλλοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μέρες σκληρής μνημονιακής επιτροπείας, στη χώρα μας δημιουργήθηκαν 370.000 νέες θέσεις εργασίας».

Η πρόταση του  ΣΥΡΙΖΑ

«Η δική μας πρόταση, εκκινεί από το κατεπείγον του σήμερα και έχει το βλέμμα στην "επόμενη μέρα" της πανδημίας» δήλωσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, περιγράφοντας «ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης και οικονομικού μετασχηματισμού, που θέτει στο επίκεντρο την ισότητα, την δικαιοσύνη και την ασφάλεια», το οποίο περιέχει «σαφείς στόχους και κλαδικές και τομεακές εξειδικεύσεις», ενώ «προωθεί την στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις σε γεωργία, βιομηχανία και νέες τεχνολογίες», «την στήριξη και ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχείρησης», «την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης », «την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και την ενίσχυση των μισθών» και «την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών κοινών αγαθών». «Μια πρόταση που ενσωματώνει τις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, μετά και την κρίση του κορονοϊού» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης