Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schnabel (EKT): Πιθανή η ένταξη της Ελλάδας στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Schnabel (EKT): Πιθανή η ένταξη της Ελλάδας στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
H ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να κάνει «ό, τι χρειαστεί» για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, τονίζει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας
Η έκτακτη έκδοση των corona bond είναι μία δυνατότητα, τονίζει η Isabel Schnabel μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τονίζει δε πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να κάνει «ό, τι χρειαστεί» για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Σημειώνει πως σε αυτό το πλαίσιο το πρώτο βήμα ήταν η υιοθέτηση του έκτακτου προγράμματος PEPP (pandemic emergency purchase programme).
Σε συνέντευξή της στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», αποσαφηνίζει, ότι το PEPP είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σε σχέση με το κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ (PSPP).
Η  Schnabel επισημαίνει ότι, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο PEPP καταδεικνύει ότι, η ΕΚΤ στέλνει ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι αυτή η κρίση επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωζώνη και πως δεν θα ανεχθεί κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε οποιαδήποτε χώρα του μπλοκ.
Αφήνει δε ανοικτό ένα παράθυρο για μελλοντική συμπερίληψη της Ελλάδας στο κλασικό QE λέγοντας ότι μπορεί η χώρα να μην πληροί ακόμη τις σχετικές προϋποθέσεις αλλά ενδέχεται να υπάρξουν εξαιρέσεις.  
H Schnabel εξηγεί ότι αυτό (σ.σ. η μελλοντική ένταξη της Ελλάδας στο QE) εξαρτάται «από πολιτικές αποφάσεις και από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε πιστωτικού ορίου μπορεί να εξεταστεί από αρμόδια θεσμικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του ESM.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης