Τελευταία Νέα
Οικονομία

Knot (ΕΚΤ): Η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Knot (ΕΚΤ): Η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019
Ακόμη και αν η ΕΚΤ αλλάξει την πολιτικής της και αυξήσει τα επιτόκια δεν θα φτάσουν τα επίπεδα που είχαν προ κρίσης
Επιτάχυνση της οικονομίας της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2019, μετά το αργό πρώτο εξάμηνο του έτους, προβλέπει ο κυβερνήτης της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot.
Ο ολλανδός τραπεζίτης σε συνέντευξη του στη γερμανική Handelsblatt τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της μακροχρόνιας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και την αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζας στο ζήτημα αυτό.
Ο Knot, ένας από τους πιο διακεκριμένους τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρμόδιος της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της, δήλωσε ότι αν και τάσσεται έντονα υπέρ της ομαλοποίησης των επιτοκίων, μετά και τη μακροχρόνια λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θεωρεί ότι ακόμη και αν αυξηθούν δεν θα καταφέρουν να φτάσουν τα επίπεδα που είχαν προ κρίσης.
Επανέλαβε επίσης το σκεπτικισμό του σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων πολλαπλών επιπέδων για να βοηθηθούν οι κεφαλαιοποιημένες τράπεζες με υπερβολική ρευστότητα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δει σαφείς ενδείξεις ότι τα αρνητικά επιτόκια βλάπτουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Λεπτομέρειες για μια νέα δόση μακροπρόθεσμης τραπεζικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, γνωστή ως TLTRO III, θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2019, προσθέτοντας ότι οι όροι χρηματοδότησης πιθανόν να είναι πιο αυστηροί από ό, τι στο παρελθόν.
Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη πλήρως υπολογίσει τις πιθανές επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit στη βρετανική στερλίνα.
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει ανατίμηση και η στερλίνα θα βρισκόταν κάτω από σημαντική πίεση» καταλήγει ο Knot.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης