Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο...ίσως να μην περάσει η διάταξη

Τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο...ίσως να μην περάσει η διάταξη
Τα βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου- εκτός απροόπτου - θα παρουσιάσει αυτήν την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου ο Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο.
Ήδη πρωτοκλασάτα στελέχη ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο - ο οποίος σήμερα (9/1) το απόγευμα θα ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για το περιεχόμενο των 300 άρθρων του πολυνομοσχεδίου -να υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό η διάταξη που θα επεκτείνει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενσωματώνονταν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.
Ωστόσο, πηγές από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί αργότερα στο νέο Εφαρμοστικό νόμο. Να κατατεθεί δηλαδή με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα. Και αυτό γιατί όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών η διάταξη δεν είναι ακόμη έτοιμη καθώς εκτός από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.
Έτσι, είναι πιθανόν να μην προλάβουν να συμπεριλάβουν τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός της ημέρας. Για να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. απαιτείται η  τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με οφειλές προς το Δημόσιο.
Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και γκαράζ θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία (όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες) η φορολογική διοίκηση στο σφυρί. Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιμένουν τη σχετική υπουργική απόφαση που θα υπογράψουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Πιτσιλής και θα καθορίζει το πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.
Δεδομένου μάλιστα  ότι στον ΚΕΔΕ δεν προβλέπεται εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η  υπουργική απόφαση θα είναι ερμηνευτική του νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου να χάνουν την κύρια κατοικία τους για τους φόρους που άφησαν απλήρωτους στην εφορία.
Ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου των 600 σελίδων η ομάδα βασικών διαπραγματευτών της κυβέρνησης είχε χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Τα βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου- εκτός απροόπτου - θα παρουσιάσει αυτήν την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου ο Γιώργος Χουλιαράκης στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group, EWG). Την παράσταση στο πρώτο EWG ενδεχομένως θα κλέψει ο Ολλανδός Χανς Φλάιμπριφ, ο οποίος παίρνει τη θέση του πρώην επικεφαλής Τόμας Βίζερ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης