Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε κρίσιμη καμπή το εργασιακό – «Κλείδωσε» το ασφαλιστικό

Σε κρίσιμη καμπή το εργασιακό – «Κλείδωσε» το ασφαλιστικό
Το οικονομικό επιτελείο διαρρέει ότι έχει συμφωνηθεί η περικοπή των συντάξεων χωρίς να είναι γνωστή η χρονική εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το εργασιακό, χωρίς πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με στόχο τον συμβιβασμό έως τις 7 Απριλίου.
Σύμφωνα με πηγές της διαπραγμάτευσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη σιωπηλή αποδοχή των Ευρωπαίων εταίρων, ανθίσταται στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφήνοντας όμως μια χαραμάδα ελπίδα για επαναφορά των διαπραγματεύσεων στο μέλλον, όταν θα έχει επιτευχθεί βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά είναι πολύ κοντά να κερδίσει «κάτι» στην υπόθεση των ομαδικών απολύσεων.
Αν αυτό το «κάτι» είναι προγράμματα για την επανάκαμψη των απολυμένων στην αγορά εργασίας, ο ΣΕΒ έχει ήδη αντιταχθεί στην προοπτική, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, το οικονομικό επιτελείο διαρρέει ότι έχει συμφωνηθεί η περικοπή των συντάξεων χωρίς να είναι γνωστή η χρονική εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, αν δηλαδή θα αρχίσει από το 2019 η από το 2020.
Την ίδια ώρα, μετά την έκδοση της εγκυκλίου για τις εισφορές των παράλληλα απασχολούμενων, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των 90.000 ειδοποιητηρίων που εκκρεμούν και αφορούν εργαζόμενους με μπλοκάκι έως τις 31 Μαρτίου που λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου.
Μέχρι στιγμής η εισπραξιμότητα κυμαίνεται στο 55%-60%.
Ωστόσο τα στελέχη του ΕΦΚΑ, θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να γίνει «ταμείο» προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα έσοδα αφορούν τις εισφορές μόνο για το μήνα Ιανουάριο η και για την διμηνία Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.
Αν ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων αφορά και τους δύο μήνες τότε η εισπραξιμότητα θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης.
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως μέχρι την Παρασκευή, οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του β' εξαμήνου του 2016, καθώς και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών τους για χρέη προ του Ιουλίου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης