Τελευταία Νέα
Οικονομία

Strauch (ESM): Μετά το τέλος του προγράμματος, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

tags :
Strauch (ESM): Μετά το τέλος του προγράμματος, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος
Το στέλεχος του ESM υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα συνδέονται με τη δέσμευση και τη συνοχή της κυβέρνησης
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2018 εξέφρασε ο Rolf Strauch στέλεχος του ESM, τονίζοντας ότι η ιστορία αποδεικνύει ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές είναι η κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, το στέλεχος του ESM υπογραμμίζει ότι προτού εξεταστεί «αν χρειάζονται» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, με χρονικό ορίζοντα το 2018.
Παρατηρεί, δε, ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την πρόσφατη τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde στη Γερμανία.
Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι τα όποια μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να δημιουργούν απευθείας κόστη στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.
Αναφερόμενος στα σενάρια σχετικά με την Ελλάδα, σε περίπτωση που το 2018 δεν αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές, αρκείται να απαντήσει ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες μέσα στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι η δέσμευση στο πρόγραμμα και η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.
Η εμπειρία δείχνει ότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση.
Συνεπώς, υπό την υπόθεση ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως προβλέπεται, είναι απολύτως ρεαλιστικό ότι η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στις αγορές.
Αν κοιτάξετε πίσω στο 2014, η Ελλάδα είχε αρχίσει να επανέρχεται στις αγορές με 5ετές ομόλογο.
Ήταν εφικτό τότε.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάπτυξη επιστρέφει. Συνεπώς, το σημείο αφετηρίας σε αυτό το στάδιο είναι καλύτερο.
Αν οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη -αυτό είναι το καίριο σημείο- η προοπτική επιστροφής στις αγορές είναι καλή».

Εύσημα σε Τσακαλώτο - Χουλιαράκη

«Αυτό που συνέβη υπό τον υπουργό Βαρουφάκη ήταν εξαιρετικά δύσκολο και προκάλεσε μεγάλη ρήξη» ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του δ.σ. του ESM, ανατρέχοντας στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Στον αντίποδα, ο Strauch έδωσε τα εύσημα στον σημερινό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη «για την προσπάθεια να ωθήσουν το πρόγραμμα μπροστά, έχοντας πάντοτε επίγνωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης