Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άνοιξε η ατζέντα για συντάξεις και εργασιακό - Στόχος η εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ

Άνοιξε η ατζέντα για συντάξεις και εργασιακό - Στόχος η εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ
Το ΔΝΤ ωστόσο φέρεται να ζητάει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό
Η «καυτή» ατζέντα για το ύψος των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019 έως το 2021 φαίνεται ότι άνοιξε από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τους δανειστές χθες 28/2, παρουσία και της υπουργού εργασίας κας Εφης Αχτσιόγλου, παρότι η συζήτηση ήταν γενικόλογη.
Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η εξοικονόμηση συνολικά 3,2 δισ.
Το ΔΝΤ ωστόσο φέρεται να ζητάει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό.
Για να αποφευχθεί η οριζόντια περικοπή , στο στόχαστρο θα μπουν οι υψηλότερες συντάξεις οι οποίες δεν αποκλείεται να χάσουν το σύνολο της προσωπικής διαφοράς.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι μειώσεις θα ξεκινούν από τα 60 ευρώ το μήνα στις χαμηλές συντάξεις.
Επιπλέον, αυτοί που θα επιβαρυνθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα δουν ελαφρύνσεις μέσω των αντισταθμιστικών μέτρων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.
Η περικοπή των συντάξεων, με βάση τις αποφάσεις στο Eurogroup θα γίνει σταδιακά από το 2019 έως το 2021.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις «αστοχίες» και τις καθυστερήσεις υλοποίησης του νόμου Κατρούγκαλου κάθε άλλο παρά ευνοεί το Υπουργείο Εργασίας το οποίο αγωνιά και για την εισπραξιμότητα των νέων εισφορών. Μάλιστα, η παράταση της προθεσμίας για τις εισφορές του Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου δόθηκε με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα φτάσει τα 480 εκ. ευρώ το 2017.
Στο μέτωπο του εργασιακού, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δε θα μπορέσει να αποκρούσει την αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης για τις απολύσεις.
Οι δανειστές σε όλα τα κείμενά τους δείχνουν ανυποχώρητοι στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος.
Επιπλέον αρνούνται οποιαδήποτε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αίτημα που αποτελούσε μέχρι σήμερα «σημαία» του υπουργείου εργασίας.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης