Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οικονομολόγος στο CNBC: Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική αναταραχή

Οικονομολόγος στο CNBC: Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική αναταραχή
Ο Florian Baier επισημαίνει στο CNBC ότι η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη μπορεί να «αναγκάσει» την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, όπως η ήττα η Matteo Renzi στο ιταλικό δημοψήφισμα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Αυτό δήλωσε στο CNBC o Florian Baier οικονομολόγος της Fathom Consulting.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χθεσινή (5/12/2016) συμφωνία του Eurogroup δεν είναι αρκετή για να βάλει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά αλλά η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να κάνει την ΕΚΤ να κλίνει προς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της.
«Η μεγαλύτερη εικόνα όμως είναι το ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά λόγω και των επικείμενων εκλογών σε Γερμανία και Ολλανδία.
Σύμφωνα με το CNBC, το ΔΝΤ είναι διστακτικό ως προς τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να το κάνει μόνο εάν είναι σίγουρο θα ήταν η τελευταία φορά και υπήρχε κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα.
Η Αθήνα έχει λάβει σε έξι χρόνια, τρία πακέτα διάσωσης από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εν τω μεταξύ, το CNBC αναφέρεται και στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προσερχόμενος στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για να γίνει ανταγωνιστική.
«Για την Ελλάδα είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η «συμπάθεια» που δείχνει το Βερολίνο προς την Ελλάδα θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο, ανάλογα με την έκβαση των εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή, οι ολλανδικές εκλογές θα μπορούσαν εκτοπίσουν τον Jeroen Dijsselbloem από το υπουργείο Οικονομικών και κατά συνέπεια από το Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης