Τελευταία Νέα
Οικονομία

Guardian: Η επίσκεψη του Obama στην Αθήνα και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Guardian: Η επίσκεψη του Obama στην Αθήνα και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
O Guardian σχολιάζει τις επαφές του Barack Obama στην Αθήνα αλλά και τις δηλώσεις περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Barack Obama περί της αναγκαιότητας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Barack Obama αυξάνει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα».
«Θα συνεχίσω να τονίζω ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει ευημερία» είπε χαρακτηριστικά ο Obama τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τους πιστωτές να θέσουν την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης».
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Obama επέμεινε -όπως όλες οι χώρες- ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ αναγνώρισε ότι σε ένα χώρο πολλών παικτών, όπως η ΕΕ, η συναίνεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Ο Guardian αναφέρεται και στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα από τα τέλη του 2009 και επισημαίνεται ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε -με τη μορφή πολλών περικοπών στον προϋπολογισμό- έχει αφήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ ένας στους τέσσερις είναι εκτός της αγοράς αγορά εργασίας.
«Με τον Αμερικανό πρόεδρο να μεταβαίνει στη συνέχεια στη Γερμανία, τον πρωταθλητή των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών στην ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά σε αυτή την επίσκεψη».
Στη συνέχεια στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -όπως αναφέρεται- απηύθυνε έκκληση ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους.
Το ελληνικό χρέος (φτάνει στο 180% του ΑΕΠ) είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και θεωρείται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη.
«Η επίσκεψη Obama συνέπεσε με ένα νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών οι οποίοι έχουν διαθέσει περισσότερα από το 300 δισ. ευρώ για τη διάσωση της χώρας από το 2010, αλλά απαίτησαν σε αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης