Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόσθετα μέτρα 1 δισ. ευρώ ζητά η Κομισιόν από την Αθήνα για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% το 2017

Πρόσθετα μέτρα 1 δισ. ευρώ ζητά η Κομισιόν από την Αθήνα για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% το 2017
Η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεση της ότι οι «διορθωτικές» παρεμβάσεις στη δημοσιονομική πολιτική θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2017 
«Παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017, και τα οποία ζητούν ήδη οι δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό, αφήνει η Κομισιόν στην έκθεση με τις Φθινοπωρινές προβλέψεις που έδωσε χθες στην δημοσιότητα.
Τέσσερις ημέρες πριν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έρθουν στην Αθήνα για τα ανοικτά μέτωπα της β΄ αξιολόγησης και η Κομισιόν… πολώνει το κλίμα της διαπραγμάτευσης. Παίρνει ως δεδομένα τα νέα μέτρα που θα έρθουν με το συμπληρωματικό κείμενο της συμφωνίας - ανεξάρτητα της ισχυρής ανάκαμψης που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία (διετία 2017 - 2018)και την αξιοσημείωτη άνοδο των επενδύσεων.
Με πολύ προσεκτικό τρόπο η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεση της ότι οι «διορθωτικές» παρεμβάσεις στη δημοσιονομική πολιτική θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2017 αλλά και με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ας σημειωθεί ότι κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που τους χωρίζουν στο δημοσιονομικό και δη για την τρύπα του 1 δισ. ευρώ που οι τελευταίου έχουν εντοπίσει στον προϋπολογισμό του 2017.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υποστηρίζει ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα τα οποία που έχουν δημιουργήσει ένα υψηλό πλεόνασμα στα κρατικά ταμεία (2,3 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016), σε αντίθεση με τους θεσμούς που θεωρούν συγκυριακή την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων (άρα και του πλεονάσματος) και όχι μόνιμη.
Σε ότι αφορά το νέο Μεσοπρόθεσμο εφόσον η κυβέρνηση προλάβει να το καταθέσει έως το τέλους του χρόνου για ψήφιση στη Βουλή τότε θα περιγράφονται αναλυτικά σε αυτό τα μέτρα και οι πολιτικές για τα έτη 2017-2020.
Για την ώρα, το νέο Μεσοπρόθεσμο και συγκριμένα οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κληθεί να υπηρετήσει μετά το 2018 η Αθήνα είναι ακόμη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και συνδεδεμένοι με τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ας σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος έχει ζητήσει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου του 2015.
Βέβαια, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έκλεισε για πρώτη φορά στο μάτι στο αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Αυτή η ματιά μπορεί να είναι και προφητική διότι αν συνδυαστεί και με μία καταρχήν συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που επιδιώκει μαζί με το «πακέτο» των βραχυπρόθεσμων η Ελλάδα, φέρνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιο κοντά στην πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ΔΝΤ προτίθεται να διαθέσει περί τα 6 δισ. ευρώ, ίσα -ίσα για να αναχρηματοδοτήσει την εξόφληση του δεύτερου δανείου που χορήγησε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου.
Η χώρα μας απομένει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 13 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προεξοφληθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού με χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ετσι, η Ελλάδα θα οφείλει πλέον στον ESM και θα επωφεληθεί από το πολύ χαμηλότερο, έναντι του ΔΝΤ, επιτόκιο του Μηχανισμού, ενώ θα καμφθούν οι αντιστάσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την ένταξή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν πέσει οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η μακροπρόθεσμη επέκταση των λήξεων του χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης