Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση «κλείδωσε» τα 1,7 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα - 'Εως τέλη 2016 ο ορισμός διοίκησης στο Υπερταμείο

Η κυβέρνηση «κλείδωσε» τα 1,7 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα - 'Εως τέλη 2016 ο ορισμός διοίκησης στο Υπερταμείο
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Θεσμούς
(upd2) Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Θεσμούς που αφορούσε στα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου και το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε -μετά τη συνάντηση- ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει μπει σε λειτουργεία το νέο υπερταμείο, ενώ σε ό,τι αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέση του κράτους προς τους ιδιώτες, η εκκαθάριση αυτών προχωράει -όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος- με γρήγορους ρυθμούς.
Πιο αναλυτικά, για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016.
Παράλληλα, συζητήθηκαν τα θέματα του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του υπερταμείου.

Τι αναφέρει το υπουργέιο Οικονομικών

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι σημερινές συναντήσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών κατά την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα. 
Στην πρώτη συνάντηση με θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με:
- Τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας.
- Τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε: 

Με το νέο υπερταμείο ανοίγει η αυλαία της δεύτερης -και πιο μεγάλης σε όγκο προαπαιτούμενων από ποτέ- αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, την οποία διεκδικεί η Αθήνα.
Α
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι έφτασαν χθες στην Αθήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και την πορεία αποπληρωμής τους, ενόψει και της τελικής απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση του συνόλου της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ τη Δευτέρα.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 12 με εκπαιδευτικά θέματα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για θέματα διαφθοράς.
Η σημερινή πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο θα κλείσει με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για θέματα που αφορούν την ενέργεια και το Κτηματολόγιο.
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν το πρόγραμμα της Κυριακής και η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τα υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών για τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.
Η κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, θίγοντας κρίσιμα ζητήματα όπως ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Η πρώτη φάση της αξιολόγησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, ενόψει του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Υστερα από ολιγοήμερο διάλειμμα, οι δύο πλευρές θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση ώς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να ανοίξει τότε το θέμα του χρέους. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ότι θα συνοδευτεί από ρύθμιση χρέους ή/και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει στη «σκιά» των κακών ειδήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το πλεόνασμα του 2015, το οποίο -με βάση τα νεότερα στοιχεία- τελικώς ήταν πολύ πιο μικρό από αυτό της αρχικής εκτίμησης που είχε κάνει η Eurostat.
Ενώ τον περασμένο Απρίλιο το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού υπολογιζόταν σε 0,7% του ΑΕΠ, μετά την επικαιροποίηση και τις μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών περιορίζεται σε 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 480 εκατ. ευρώ χαμηλότερα.
Παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση, η οποία έκανε την κυβέρνηση να «μουδιάσει» αφού δεν περίμενε κάτι τέτοιο, το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτει τον στόχο του προγράμματος, που προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.
Με βάση τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα (σύμφωνα με το ESA 2010) ύψους 3,9% του ΑΕΠ, όταν το μέγεθος που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο αφορούσε έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ.
Προκειμένου να προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρόγραμμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί το εφάπαξ κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο το 2015 ήταν 7,17 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ.
Συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα αναπροσαρμόζεται από το 0,7% της ανακοίνωσης του Απριλίου σε 0,2% του ΑΕΠ.
Επισήμως η κυβέρνηση απέφυγε χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επ' αυτού του θέματος, παρά τη μεγάλη εντύπωση που προκάλεσε η προσαρμογή στα στελέχη της.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:11, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης