Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δανειστές αναχωρούν από την Ελλάδα... το ΔΝΤ και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα παραμένουν για εβδομάδες

Οι δανειστές αναχωρούν από την Ελλάδα... το ΔΝΤ και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα παραμένουν για εβδομάδες
Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου του 2016, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης 
Βαλίτσες αναχώρησης ετοιμάζουν οι θεσμοί, όχι όμως και το ΔΝΤ, που θα μείνει μερικές εβδομάδες ακόμη στη χώρα μας στο πλαίσιο της νέας έκθεσης για την ελληνική οικονομία που πρέπει να συντάξει, όπως προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου (άρθρο 4).
Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλήρες κείμενο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε, χθες, ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους απεσταλμένους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συλλογή των προβλεπόμενων στοιχείων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.
Για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σχετικά με τη στήριξη που έχει λάβει η χώρα μας από τον ESM, ο κ. Ράις απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο που θα πυροδοτούσε αντιδράσεις ένθεν και ένθεν.
Σήμερα, ολοκληρώνεται ο πρώτος αυτός κύκλος της αξιολόγησης και ως εκ τούτου κυβέρνηση και δανειστές δίνουν νέο «ραντεβού» για τις 17 Οκτωβρίου.
Πριν από την αναχώρησή τους θα υπάρξει μια τελευταία, εφ’ όλης της ύλης, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλαριάκη, στη διάρκεια της οποίας θα «τσεκαριστεί» ποια προαπαιτούμενα έχουν προχωρήσει και ποια έχουν μείνει πίσω.
Το οικονομικό επιτελείο εμμένει στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των 15 υποχρεώσεων ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, σύνταξη της έκθεσης προόδου στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Την παρακολούθηση αυτού του χρονοδιαγράμματος θα αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια και σε ανώτερο επίπεδο ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG), Τόμας Βίζερ.
Επίσης, σε επίπεδο τεχνικής αντιπροσωπείας θα δοθεί λύση και για τις διαφορές που ανέκυψαν πάνω στα δύο νομοσχέδια για το αδήλωτο και το «πλαστικό» χρήμα και συγκεκριμένα για τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις.
Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι οι διαφορές στα δύο αυτά νομοσχέδια σύντομα θα «γεφυρωθούν».
Από την άλλη είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το άλλο θέμα που «καίει» την Αθήνα, αυτό της μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018, που θα αποτελέσει και ένα «σήμα» για μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι δανειστές δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση για «κούρεμα» των στόχων στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020 έτσι ώστε να προχωρήσουν η σύνταξη και η κατάθεση (μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017) του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης