Τελευταία Νέα
Οικονομία

Π. Λιαργκόβας: Πρόωρη η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Π. Λιαργκόβας: Πρόωρη η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Η «μία και μοναδική λύση» για την αύξηση των εσόδων αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι η επίσπευση της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Ως «πρόωρη» χαρακτηρίσει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
«Θα μπορούσαμε όμως να συζητήσουμε γι’ αυτό εάν εκπληρώνονται οι στόχοι και εάν υλοποιείται το μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου για το β’ 3μηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) ο κ. Λιαργκόβας, με αφορμή και το σημερινό (7/9) δημοσίευμα του Reuters (link).
Στη συνέχεα, εξέφρασε την άποψη ότι μόλις επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία κάτι που δεν θα γίνει πριν το 2018, «θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση των φόρων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε».
Επίσης, χαρακτήρισε ως τη «μία και μοναδική λύση» για την αύξηση των εσόδων αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επίσπευση της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα.
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, αλλά έχει καθυστερήσει», τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, ενώ συμπλήρωσε:
«Εκείνοι που θέλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, πληρώνουν από τις αποταμιεύσεις τους, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καταθέσεις (…)
Υπάρχουν δυνατότητες για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν τη μοναδική λύση.
Όλοι συμφωνούν ότι αυτό είναι το βασικότερο μέσο για την άντληση εσόδων στη χώρα γιατί αλλιώς το βάρος πέφτει στους συνεπείς φορολογούμενους, που όμως έχει κάποια όρια που έχουμε εξαντλήσει».
Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αγγίζει το 30%, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος για της χώρες της Ευρώπης κυμαίνεται κάτω από το 15%.
«Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν νέα αναπτυξιακά μέτρα. Δεν γίνεται να είσαι ολίγον έγκυος με το θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Ή τις εφαρμόζεις ή όχι.
Αλλιώς, ο κίνδυνος δυνητικής στασιμότητας είναι υπαρκτός.
Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης