Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με μικρές εκδόσεις μετά την ένταξη στο QE

tags :
Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με μικρές εκδόσεις μετά την ένταξη στο QE
Ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι διχασμένα όσον αφορά τον χρόνο των εκδόσεων (για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014)

Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με μικρές εκδόσεις ομολόγων εξετάζει η Ελλάδα, μόλις αποφασιστεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι διχασμένα όσον αφορά τον χρόνο των εκδόσεων (για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014).
Όπως τόνισε αξιωματούχος της κυβέρνησης , «μπορεί να είναι μια ή δύο μικρές εκδόσεις για να δούμε πώς είναι το κλίμα και να λάβουμε μια τιμή».
«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την συμπερίληψη των ομολόγων στο QE και την πτώση των αποδόσεων που αναμένεται να ακολουθήσει» πρόσθεσε.
Η Ελλάδα πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα το 2014, αλλά οι τιμές τους βούτηξαν πολύ γρήγορα και διαπραγματεύονται ακόμα κάτω από την ονομαστική τους αξία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 8%, αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο του 19% που έφτασε στα μέσα του 2015.
Ωστόσο, παραμένει αρκετά πάνω από το επιτόκιο του 6% με το οποίο πουλήθηκε το χρέος το 2014.
Σημειώνεται ότι για να ξεκινήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η οποία αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη συζήτηση με τον ESM για το χρέος.
Όπως τόνισε, εξετάζεται η μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά για μέρος του χρέους.
Χωρίς το στοιχείο της βιωσιμότητας χρέους, το ΔΝΤ έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της χώρας, σημειώνει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης