Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη ρύθμιση του χρέους ποντάρει η κυβέρνηση – Αρνούνται οι δανειστές την επαναφορά των 100 δόσεων

Στη ρύθμιση του χρέους ποντάρει η κυβέρνηση – Αρνούνται οι δανειστές την επαναφορά των 100 δόσεων
Το χρέος αυτό καθ' αυτό παραμένει το ισχυρό πολιτικό αντίβαρο στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα
Αγώνα ανώμαλου δρόμου για την ελάφρυνση του χρέους ξεκινάει η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν προσδοκά κάτι αξιόλογο πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που θα έχει όλο αυτό το διάστημα με ξένους ηγέτες, πέρα όλων των άλλων, θα επιδιώξει να τους αποσπάσει δηλώσεις στήριξης για το επίδικο της Αθήνας, που είναι η λύση για το χρέος.
Άλλωστε, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δεν διέψευδε την πληροφορία πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Οικονομικό Επιτελείο, έχει καταθέσει αίτημα στο κουαρτέτο των δανειστών για επαναφορά των 100 δόσεων αλλά και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να προστεθούν στο "αφήγημα επιτυχίας" που χρειάζεται αυτή τη δύσκολη περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο ζήτημα της επαναφοράς των 100 δόσεων, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές αν και δεν έχουν πει την τελική τους απάντηση, εμφανίζονται αρνητικοί στην επαναφορά του μέτρου.
Ως εκ τούτου, το χρέος αυτό καθ' αυτό παραμένει το ισχυρό πολιτικό αντίβαρο στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα.
Οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, πλην του Δ.Ν.Τ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για τις παρεμβάσεις όμως που αφορούν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, ακόμη και κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως συνηθίζει άλλωστε, πέρασε πολλές φορές την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα λύσης, ακόμη και μέχρι το τέλος του 2016.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως οι "καυγάδες", αυτή τη φορά μεταξύ των θεσμών, ευννοούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η πίεση από την πλευρά του Δ.Ν.Τ, που αρνείται επίμονα να δεχθεί τις αόριστες αναφορές σε κάθε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικων ή ηγετών, σε συνδυασμό με την επιμονή του Βερολίνου να συμμετάσχει το ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται πως αναγκάζει τους ευρωπαίους να "ανοίξουν γκάζι".
Καθοριστικός
παράγοντας αναμένεται να είναι η έκθεση του ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέσα στο Νοέμβριο.
Ωστόσο δηλώσεις αξιωματούχων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως αυτή στο πρακτορείο Reuters, ότι " η πραγματική ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να γίνει σε βάθος χρόνου, αλλά μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, δηλαδή το 2018, το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να κριθεί βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση που θα δοθεί στη συνέχεια θα πρέπει να κλειδωθεί από πριν" δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ευρωπαίους για τις προθέσεις του Δ.Ν.Τ.
Ακόμη και εάν οι αποφάσεις αφορούν το 2018 και μετά, επικοινωνιακά θα μπορούσαν να είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης.
Η Αθήνα δεν περιμένει αποφάσεις στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου και ο αγώνας δρόμου θα συνεχιστεί εκτός απροόπτου, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στις 10 Οκτωβρίου.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 

Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που προσδοκά η Αθήνα και που οι συζητήσεις όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, είναι η μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.
Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου οικονομικών "περίπου το 70% του ελληνικού χρέους τοκίζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο, με αποτέλεσμα πάντα να υπάρχει η φόβος για αρνητικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ακόμη και εάν το επιτόκιο που θα αποφασιστεί να είναι υψηλότερο (1,8% στην καλύτερη περίπτωση) μπορεί να αποσοβηθεί το ρίσκο της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού."
Ακόμη μια επιλογή που εξετάζεται είναι η αγορά των δανείων του Δ.Ν.Τ από τον ESM.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις, όπως μετέδωσε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg "η επαναγορά των δανείων του Δ.Ν.Τ ισοδυναμεί με ελάφρυνση του χρέους".
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές "τα 16 δις που χρωστάμε στο ταμείο θα μπορούσαν να βρεθούν από τα 25 δις που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο η Αθήνα θα καταβάλει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή δυο δόσεων προς το ταμείο" .
"Μόνο με τις δυο αυτές κινήσεις θα δωθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές και θα βοηθήσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το 2017" τονίζει κυβερνητική πηγή.
Επιπλέον υπάρχει στο τραπέζι και το θέμα της ομαλοποίησης αποπληρωμής τόκων καθώς μόνο το 2021 και 2022 η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περίπου 17 δις ευρώ.
Αυτό μπορεί να γίνει με μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.
Βέβαια σε όλες αυτές οι συζητήσεις πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η άποψη του Δ.Ν.Τ και αν θα κρίνει ότι τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα είναι επαρκή, ώστε να μπορεί να μιλήσει για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όλα αυτά ωστόσο βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων, σχεδόν από τον περασμένο Μάιο και επειδή τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δεν ειναι ενθαρρυντικά, ώστε να επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μεγαλόστομες εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, "το καλάθι" των παροχών θα είναι φτωχό.
Στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου τα έρθει η ανάπτυξη, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας.
Επιπλέον, τη λίστα των όποιων παροχών "κουρεύουν" τα αγκάθια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου, ενώ το όποιο πακέτο κοινωνικών μέτρων επιχειρήσει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει και την έγκριση των θεσμών.
Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει σιγή ασυρμάτου για το πλεόνασμα που καταγράφηκε στον περυσινό προϋπολογισμό, και από τα οποία "ξοδεύθηκαν" 50 εκατομμυρίων ευρώ για τα μέτρα που αφορούσαν στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Έτσι όπως όλα δείχνουν το αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης παραμένει "παντός καιρού" με λίγο πασπάλισμα από..."αριστερό success story".

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης