Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής πολεμική προετοιμασία από τη Φινλανδία – Συνήψε χιλιάδες συμφωνίες αμυντικού εξοπλισμού σε λίγες ημέρες, τι περιμένει…

Πρωτοφανής πολεμική προετοιμασία από τη Φινλανδία – Συνήψε χιλιάδες συμφωνίες αμυντικού εξοπλισμού σε λίγες ημέρες, τι περιμένει…
Σχεδόν το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού της είναι έφεδροι, δίνοντας στη χώρα των μόλις 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη
Σε πρωτοφανή πολεμική προετοιμασία βρίσκεται η Φινλανδία, η οποία έχει αρχίσει να αποθηκεύει στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ μέσα σε λίγες ημέρες σύναψε χιλιάδες συμφωνίες εφοδίων.
Ο αντιστράτηγος Mikko Heiskanen, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου εξοπλισμού και επιμελητείας στις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις, είπε στους Financial Times ότι η Φινλανδία είχε πρόσφατα ελέγξει περισσότερες από 1.000 συμφωνίες που έχει με ιδιωτικές εταιρείες για την παραγωγή εξοπλισμού ή την παροχή υπηρεσιών σε περιόδους πολέμου.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακροπρόθεσμη κρίση». . . Έχουμε ενεργοποιήσει ορισμένες από αυτές, έχουμε ελέγξει όλες τις συμφωνίες, έχουμε δοκιμάσει την προμήθεια όχι μόνο για πυρομαχικά αλλά και για άλλο υλικό.
Δοκιμάζουμε τα σχέδια και την ετοιμότητα των στρατηγικών μας εταίρων», δήλωσε ο Heiskanen, του οποίου ο τίτλος εργασίας στα φινλανδικά μεταφράζεται ως επικεφαλής της πολεμικής οικονομίας.
Η Φινλανδία, η οποία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Ρωσία από οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, είναι γνωστή για την επί δεκαετίες εστίασή της σε μια πιθανή επίθεση από τον ανατολικό γείτονά της, που οδηγεί σε ένα επίπεδο ετοιμότητας ίσως απαράμιλλο στον δυτικό κόσμο.
Η Φινλανδία έχει πολεμήσει πολλές συγκρούσεις με τη Ρωσία, με πιο διαβόητη τον Χειμερινό Πόλεμο του 1939-40 κατά τον οποίο η σκανδιναβική χώρα προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες στον εισβάλλοντα σοβιετικό στρατό.
Διαθέτει αποθέματα κατανάλωσης βασικών καυσίμων και δημητριακών για τουλάχιστον έξι μήνες και αρκετά καταφύγια αέρα για ολόκληρο τον πληθυσμό του.
Σχεδόν το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού της είναι έφεδροι, δίνοντας στη χώρα των μόλις 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη και από κοινού τη μεγαλύτερη ποσότητα πυροβολικού.
«Είναι στο DNA μας. Η δύναμη αποτελείται τόσο από τη θέληση όσο και από την ικανότητα.
Η θέληση είναι στη θέση της. Η βούληση του λαού να υπερασπιστεί τη χώρα είναι πιθανώς η υψηλότερη στον κόσμο.
Η δυνατότητα — το υλικό — είναι σε αξιόπιστο επίπεδο. Χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί αυτή η ικανότητα.
Δεν μπορείτε να το κάνετε σε ένα ή δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Heiskanen.
Ο ίδιος, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά είπε ως παράδειγμα ότι μια εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας θα μπορούσε να διαταχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να παράγει αλεξίσφαιρα γιλέκα ή άλλα αντικείμενα για την προστασία των στρατευμάτων στη μάχη.

Η κόντρα με τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει περάσει τους τελευταίους μήνες σε μια πολεμική οικονομία μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, ξοδεύοντας περίπου το 6-7% του ΑΕΠ για την παραγωγή 4 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού ετησίως, επίπεδα πολύ πάνω από αυτά της Φινλανδίας ή ακόμη και της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Heiskanen είπε για τη Φινλανδία: «Δεν είμαστε σε μια πολεμική οικονομία».
Σημείωσε ότι η σκανδιναβική χώρα βρισκόταν μόνο στο βήμα τρία στα εννέα της κλίμακας κλιμάκωσής της και ότι παρόλο που είχε αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών, εξακολουθεί να μην λειτουργεί εργοστάσια 24 ώρες την ημέρα.
«Δεν ήμασταν σε κακή κατάσταση και αυτή τη στιγμή είμαστε αρκετά σίγουροι», πρόσθεσε.
Το φινλανδικό κράτος κατέχει μέρη της αλυσίδας παραγωγής ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να μπορεί να τις καλέσει να ξεκινήσουν την κατασκευή υλικού που απαιτείται για τον πόλεμο.
Ήδη άρχισε να αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τώρα κατασκευάζει περίπου 10 φορές τα βλήματα που έκανε μόλις πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Heiskanen.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία απάντησε στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, τερματίζοντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας.
Παρά το γεγονός ότι είναι νέο μέλος, η Φινλανδία ήδη καλείται τακτικά για συμβουλές από άλλες χώρες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της ετοιμότητάς τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εξαντλήθηκε τα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Η Φινλανδία είναι το χρυσό πρότυπο.
Δεν άφησαν την επιφυλακή τους στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και τώρα οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε μόνο να αντέξουμε και να θαυμάσουμε αυτό που έχουν.
Η ικανότητά τους να κινητοποιούν ανθρώπους και επιχειρήσεις σε μια κρίση είναι πραγματικά εντυπωσιακή», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης από ένα άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Heiskanen είπε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ έπρεπε να οδηγήσει σε μια αλλαγή στη νοοτροπία της Φινλανδίας:
«Δεν είμαστε πια μόνοι. Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άλλους.
Δεν χρειάζεται να έχουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Δεν χρειάζεται να έχουμε όλες τις αγελάδες για να παράγουμε το γάλα για εμάς».
Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία έχει αρχίσει να αποθηκεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική Νορβηγία και σύντομα θα ξεκινήσει από τη Σουηδία, ένα άλλο νέο μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και να εξετάσει τις χώρες πιο μακριά.
«Σχεδιάζουμε να αποθηκεύσουμε εξοπλισμό σε άλλες χώρες.
Είναι ένα ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού, διασκορπίζοντας τα αποθέματα.
Το έχουμε ήδη ξεκινήσει εν μέρει.
Σκοπεύουμε να το κάνουμε ειδικά με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, αλλά και με πιο μακρινές χώρες.
Είναι εξοπλισμός και πυρομαχικά και ίσως ανταλλακτικά», πρόσθεσε.
Ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας, Alexander Stubb, άφησε την παραδοσιακή φινλανδική ταπεινοφροσύνη τον περασμένο μήνα, όταν είπε στους Financial Times ότι άλλα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να «γίνουν πιο φινλανδικά»: «Με άλλα λόγια, πιο προετοιμασμένα.
Πρέπει να προετοιμαστείτε για το χειρότερο για να το αποφύγετε», είπε ο Stubb.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης