Τελευταία Νέα
Οικονομία

Όλες οι λεπτομέρειες για τον «κόφτη» - Κατά 60% θα κόβονται μισθοί και συντάξεις

Όλες οι λεπτομέρειες για τον «κόφτη» - Κατά 60% θα κόβονται μισθοί και συντάξεις
Για κάθε 100 ευρώ περικοπή στους μισθούς του δημοσίου το όφελος θα είναι 55 ευρώ - Ποιες εταιρείες μπαίνουν στο υπερ-ταμείο
Νέο μαχαίρι (το δεύτερο επί αριστερής κυβέρνησης) θα πέσει στις συντάξεις σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ενεργοποίησης του «κόφτη».
Ωστόσο από τις μειώσεις δεν θα γλυτώσουν ούτε οι μισθοί του δημοσίου.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, όπως αναφέρεται σε κείμενο της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η προσαρμογή θα προέλθει κατά 45% από την περικοπή μισθών, κατά 15% από την περικοπή των συντάξεων και κατά 19,3% από αυξήσεις φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Όπως ξεκαθαρίζεται για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής μείωσης στους μισθούς του δημοσίου το δημοσιονομικό όφελος θα ανέρχεται σε μόλις 55 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μείωση στις συντάξεις θα έχει όφελος 85 ευρώ.

Πως θα υπολογίζεται η μείωση

Στο κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται:

«Οι καθαρές εξοικονομήσεις από τις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να υπολογίζονται, αφαιρώντας τα ακόλουθα ποσοστά από τις εκτιμήσεις της ακαθάριστης εξοικονόμησης:

(i) Δαπάνες για συντάξεις: ποσοστό 15%

(ii) Δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια: ποσοστό 45%

(iii) Καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες: 19,3%

(iv) Δαπάνες για άλλες κατηγορίες: 0%.

Ως προαιρετικές κατηγορίες δαπανών ορίζονται όλες αυτές που δεν ανήκουν στις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ), ούτε στον τομέα των μισθών στο δημόσιο».

Ποιες εταιρείες μπαίνουν στο υπερ-ταμείο

Στο ίδιο κείμενο ξεκαθαρίζεται και ποιες εταιρείες μπαίνουν στο περίφημο υπερ-ταμείο.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ), τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα, το Σεπτέμβριο θα μπουν και οι: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ.
Επισημαίνεται ότι θα ψηφιστεί και σχετικός νόμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης