Τελευταία Νέα
Οικονομία

Velculescu (ΔΝΤ): Η λύση για τα NPLs δεν είναι φιλόδοξη - Άμεσα λύση στο χρέος - Costello: Απαιτητική η β΄αξιολόγηση

Velculescu (ΔΝΤ):  Η λύση για τα NPLs δεν είναι φιλόδοξη - Άμεσα λύση στο χρέος - Costello: Απαιτητική η β΄αξιολόγηση
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η Velculescu τόνισε ότι τα επιτόκια στα δάνεια προς την Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμοστούν
Μη βιώσιμο χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, D. Velculescu από το βήμα του Economist, τονίζοντας ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση, ενώ υπογράμμισε ότι η λύση για τα NPLs δεν είναι αρκετά φιλόδοξη. 
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, D. Costello, χαρακτήρισε απαιτητηική τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος. 

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η Velculescu τόνισε ότι τα επιτόκια στα δάνεια προς την Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.
Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξους τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους της και τα μέτρα πρέπει να ποσοτικοποιηθούν», τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των θεσμών.
Η αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.
«Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, ωστόσο οι Έλληνες δεν έμαθαν από τα τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015», τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Costello (Κομισιόν): Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική - Κανένας κίνδυνος haircut στις καταθέσεις

Απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τον D. Costello, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Ελλάδα, ο οποίος συμμετέχει στις αξιολογήσεις και την αναθεώρηση των ελληνικών προγραμμάτων.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Costello δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου 2016.
Μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.
Επίσης, έθιξε τα σημαντικά ζητήματα που περιλαμβάνει το επόμενο στάδιο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Παράλληλα, ο Costello ανέφερε ότι η απόφαση της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστά του διοικητικού του συμβουλίου, ωστόσο επισήμανε ότι για την Ευρώπη, η παρουσία του είναι κρίσιμης σημασίας.
Αναφορικά με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ο Costello διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος haircut, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ετήσιας εξυπηρέτησης.
Επίσης, υπέδειξε στην ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τις βασικές αρχές του προγράμματος, ενώ άσκησε κριτική και για τη «συνέχεια» της πολιτικής επενδύσεων στη χώρα.

Χουλιαράκης (αναπ. ΥΠΟΙΚ): Η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει αλλά δεν θα είναι βιώσιμη χωρίς επενδύσεις

Τη θέση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει, αλλά δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ.Χουλιαράκης χαρακτήρισε παραγωγική τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζοντας παράλληλα, την αναγκαιότητα προσέλκυσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
«Χρειαζόμαστε πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαία η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και η βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Όπως είπε ο κ.Χουλιαράκης, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά ο ρυθμός της έχει σημασία, ενώ υποεκτιμήθηκε ο αντίκτυπος σε επίπεδο ύφεσης.
«Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012 ήταν σημαντικά αλλά ήρθαν αργά» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι «στις μεταρρυθμίσεις, είχαμε πολλή προσαρμογή στην αγορά εργασίας και πολύ λίγες παρεμβάσεις στη λειτουργία των αγορών προϊόντων».
«Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δεν έλαβαν υπόψη το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων» επεσήμανε ο κ.Χουλιαράκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης