Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του G7 - Merkel και Obama προειδοποιούν ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά

tags :
Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του G7 -  Merkel και Obama προειδοποιούν ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά
Η διαμάχη ΔΝΤ - Γερμανίας, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες των επτά πιο ισχυρών χωρών του πλανήτη 
Στο επίκεντρο της Συνόδου των G7 (των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη) βρίσκεται το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από τις σημερινές (26/05/2016) δηλώσεις Merkel και Obama.
Η διαμάχη ΔΝΤ - Γερμανίας, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες των επτά πιο ισχυρών χωρών του πλανήτη και ιδιαίτερα της Καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Τη θέση ότι η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στον οικονομικό τομέα διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G7.
Νωρίτερα, η καγκελάριος Anglela Merkel κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνοντας ότι η ελληνική χρίση χρέους έχει περιοριστεί, αλλά απομένει πολλή δουλειά για την επίλυσή της.
Παρά τη συμφωνία του Eurogroup για έναν οδικό χάρτη που αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ εμμένει στις ενστάσεις του, ενώ η Γερμανία δια στόματος Schaeuble, διαμηνύει ότι δεν υπάρχε πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο, με το βλέμμα στραμμένο στην Bundestag και τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.
Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ υποχώρησε στη συνεδρίαση του Eurogroup, έναντι των γερμανικών απαιτήσεων, η διαμάχη και η σκληρή διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστεί, με την ελληνική κυβέρνηση θεατή.
Ο Schauble μπορεί να διαφωνεί με το ΔΝΤ στον τρόπο που προτείνει για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο επιθυμεί τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής.
Αυτή η αντίφαση δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα και οδηγεί σε αδιέξοδο τη σχετική συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τον οδικό χάρτη, οι μεγάλες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018, ήτοι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2017.

Ικανοποίηση Juncker - Tusk για τη συμμφωνία του Eurogroup

Ικανοποιημένοι για τη συμφωνία του Eurogroup που αφορά την Ελλάδα, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και ο επικεφαλήςτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, πριν την έναρξη της Συνόδου του G7 στην Ιαπωνία.
«Είμαστε ευτυχείς που το Eurogroup κατάφερε να βρει μια συμφωνία τόσο μεταξύ των 19, όσο και με το ΔΝΤ» δήλωσε ο Juncker.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι πέρυσι, στη Σύνοδο του Elmau, η Ελλάδα ήταν το πιο δραματικό θέμα στην ημερήσια διάταξη και τόνισε ότι σήμερα το θέμα αυτό έχει επιλυθεί και ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που ανακοίνωσε το Eurogroup, έχουν αρχίσει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Από την πλευρά του, ο Tusk τόνισε ότι η συμφωνία του Eurogroup έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα σταθερότητας» για την Ελλάδα, την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αποφασιστικότητά τους να βάλουν τέλος σε αυτή την κρίση, μεταρρυθμίζοντας τη χώρα.
H ελληνική τραγωδία δεν θα επανέλθει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης