Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος ο Dijsselbloem - Η συμφωνία στις 24/5 δεν έχει κλειδώσει

Απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος ο Dijsselbloem - Η συμφωνία στις 24/5 δεν έχει κλειδώσει
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη
Τις αμφιβολίες του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου φέρεται να εξέφρασε σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου, ο Jeroen Dijsselbloem ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη.
Ως προς το ελληνικό χρέος, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά.
Το σχόλιο του Dijsselbloem είναι έμμεση απάντηση στην πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, πρόταση που απορρίπτεται, αν και ο ίδιος υποστήριξε σε νέες δηλώσεις του ότι δε γνωρίζει κάποια τέτοια πρόταση. 
Το ΔΝΤ να σημειωθεί έχει προτείνει πάγωμα κεφαλαίου ή τόκων έως το 2040 με επιτόκιο 1,5%, ωστόσο η πρώτη αντίδραση των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι αρνητική.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Ο Dijsselbloem φέρεται να έχει τονίσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βασικά βήματα προόδου, κάνοντας ίσως αναφορά στο πολυνομοσχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τετάρτη, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, δύο ημέρες πριν το κρίσιμο Τέλος, σχολίασε ότι η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα φέτος [2016] είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα το 2015, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ελληνικό μέλλον.
Την εκτίμηση ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από 5 δισ. ευρώ εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, με νέες σημερινές [17/5] δηλώσεις του.
Όπως ανέφερε γίνεται τεχνική δουλειά πάνω στο ελληνικό χρέος.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει στόχος των Ευρωπαίων, χαρακτηρίζοντας «σημαντική» τη συμμετοχή του Ταμείου.
Ο Dijsselbloem τόνισε, ακόμα, ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει «πολιτική συμφωνία» για το ζήτημα του χρέους, ενώ σημείωσε ότι δε γνωρίζει καμία πρόταση για επιμήκυνση της περιόδου χάριτος έως το 2040.

Αξιωματούχος ΕΕ: Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα τίποτα για το ελληνικό χρέος - Προσδοκούμε σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά μόνο κάποια γενικά στοιχεία, φέρεται ειπών ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Κληθείς να σχολιάσει τον έκτακτο μηχανισμό περικοπής δαπανών, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ο αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οδεύουμε προς μία λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχει θέσει το Eurogroup.
Ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επισήμανε ότι δε γνωρίζει αν έχει διασφαλιστεί, τονίζοντας ότι μόνο προσδοκίες μπορεί να εκφράσει και όχι γεγονότα.
«Στο καλύτερο σενάριο, πολύ σύντομα, στις αρχές του καλοκαιριού θα αποφασιστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος διατήρησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το ύψος της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους - Η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο έως το 2040 - Επιτόκιο 1,5%

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές, για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους    
Τα βασικά σημεία της πρότασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποκαλύπτονται από τον διεθνή τύπο σήμερα 17 Μαίου του 2016.
Το ΔΝΤ προτείνει σταθερό επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη στο 1,5% για 30-40 χρόνια, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Παράλληλα το Ταμείο προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη έως το 2040.
To ΔΝΤ προτείνει επίσης τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080,
Όπως σημειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές, για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ξεπερνούν κατά πολύ τις προθέσεις των Ευρωπαίων πιστωτών.
Το ΔΝΤ παρουσίασε την πρότασή του στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως υποστηρίζει, εάν υιοθετηθούν τα μέτρα που προτείνει, οι ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρηθούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από τη σχετικά απαισιόδοξη πρόβλεψη του Ταμείου.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Ευρωζώνη και κυρίως η Γερμανία, εμφανίζεται διστακτική σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Τα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ.
Επιπλέον 60 δισ. ευρώ αναμένονται στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Ωστόσο την ίδια ώρα, η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel θεωρεί ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για λόγους αξιοπιστίας.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να λάβει μέρος στην τρίτη ελληνική διάσωση, εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων της Ευρωζώνης.
Μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μία έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD.
Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν, για τον λόγο αυτό, να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 – μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Γερμανία και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μία φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.
Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αναφέρει η WSJ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.
«Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συνεχισθούν αργότερα», σημειώνεται. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι μία συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία.
«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, που θα επιτρέψει την καταβολή δόσης μετά. Αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος», σημειώνει η WSJ.
Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η πρόταση του ΔΝΤ δεν διαφέρει από τις θέσεις που είχε εκφράσει και τον Ιούλιο του 2015, στο πλαίσιο της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης