Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι τραπεζοϋπάλληλοι χάνουν την προσυνταξιοδοτική παροχή - Σε λάθος κατεύθυνση ο νόμος λέει η ΟΤΟΕ

Οι τραπεζοϋπάλληλοι χάνουν την προσυνταξιοδοτική παροχή - Σε λάθος κατεύθυνση ο νόμος λέει η ΟΤΟΕ
Ψαλίδι 20%-30% έρχεται σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό για τους 10.000 συνταξιούχους τραπεζουπάλληλους από Εμπορική, πρώην Πίστεως (Alpha) και Αττική Τράπεζα
Χάνουν την προσυνταξιοδοτική παροχή και οδηγούνται σε απλή προσαύξηση της επικουρικής τους όσοι από τους 1.500 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα για συνταξιοδότηση.
Οι συντάξεις των υπόλοιπων τραπεζουπαλλήλων που θα βγουν με το νέο σύστημα δε θα υποστούν μείωση άνω του 10% καθώς ελήφθη υπόψη το υψηλό ασφάλιστρο που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι.
Έτσι, για παράδειγμα, τραπεζοϋπάλληλος με συντάξιμες αποδοχές 2.500, που παίρνει σήμερα σύνταξη 1.400 ευρώ (2.300 πριν από τα μνημόνια) θα πάρει με το νέο σύστημα 1.250 ευρώ.
Ψαλίδι 20%-30% έρχεται σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό για τους 10.000 συνταξιούχους τραπεζουπάλληλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ.
Οι 10.000 καταβαλόμενες συντάξεις του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που χορηγούν το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ επανυπολογίζονται με νέο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75% από 3,3% που είναι σήμερα) και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά».
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με τις ευνοϊκές διατάξεις του ΕΤΑΤ και περίμεναν να θεμελιώσουν με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες ποσοστιαία θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις, καθώς οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί βαριές περικοπές από τις προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις...
Μικρότερες απώλειες θα δουν όσοι συνταξιούχοι της Εμπορικής έχουν ήδη λάβει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και εισπράττουν «προσωπική διαφορά» από το ΕΤΑΤ.
«Ο νέος νόμος που φέρνει σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό είναι σαφές πως κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση- επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος.
Για μία ακόμα φορά στοχοποιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι, που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.
Χωρίς κανένα σχέδιο για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων επιλέγεται η λάθος συνταγή της μείωσης των μισθών και των συντάξεων άμεσα αλλά και έμμεσα.
Από τη μία είναι η αύξηση των εισφορών και από την άλλη η φορολογική επιδρομή που έρχονται να ροκανίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το «χτύπημα» στις επικουρικές συντάξεις σε πολλές ομάδες, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τραπεζικών υπαλλήλων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις στον κλάδο των τραπεζών η μείωση – εξαιτίας την ένταξης των επικουρικών ταμείων στο νέο ενιαίο φορέα- μπορεί να κυμαίνεται από 20% έως και 50%.
Παράλληλα θεσμικές κατακτήσεις ετών- όπως όρια ηλικίας- καταργούνται».

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης