Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα το Eurogroup - Sapin: Η Γαλλία μπορεί να διαμεσολαβήσει για την Ελλάδα

Dijsselbloem: Την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα το Eurogroup - Sapin: Η Γαλλία μπορεί να διαμεσολαβήσει για την Ελλάδα
Κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν κοινή φόρμουλα και συμβιβασμό
(upd2) Την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να υπάρξει Eurogroup για την Ελλάδα ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης J. Dijsselbloem.
Δεν προσδιόρισε ακριβή ημερομηνία ανέφερε τις επόμενες 2 εβδομάδες ωστόσο υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαίου είναι προγραμματισμένο τακτικό Eurogroup.
Θα προσπαθήσουμε να συγκληθεί το Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, υποστήριξε από το Παρίσι, ο Jeroen Dijsselbloem, τονίζοντας πως δανειστές και ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα προληπτικό σχέδιο για τη χώρα.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο επιπλέον χρόνος για το ελληνικό ζήτημα θα είναι χρήσιμος, ενώ διευκρίνισε πως «θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες για εργαστούμε πάνω στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».
Πάντως, επανέλαβε ότι το Eurogroup δε στηρίζει μια διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, υποστήριξε ότι η χώρα θα διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε, επίσης, ο Sapin.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να αποφευχθούν οι εντάσεις.
«Να είμαστε ταχείς, αλλά με ρυθμούς που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.

Sheets (ΗΠΑ): Το ΔΝΤ θα παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα εφόσον υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα μόνο με μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, ο Nathan Sheets, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις.
«Η στήριξη προς την Ελλάδα απαιτεί μεταρρυθμίσεις και ανακούφιση χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες.
Προσέθεσε, δε, πως «η Ελλάδα δε θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης του ΔΝΤ».

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews:

Να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβαστική λύση προσπαθούν κυβέρνηση και δανειστές. 

Λίγο πριν τις 19:30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (νομικές ομάδες), που στόχο είχε να βρεθεί κοινό σημείο για τον προληπτικό μηχανισμό των 3,6 δισ ευρώ.
Ο κ. Χουλιαράκης αποχώρησε χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.
Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προσανατολίζεται σε έκτακτο Eurogroup που θα γίνει την Τρίτη μετά το Πάσχα στις 3 Μαΐου, στο οποίο θα εκτιμηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το Eurogroup αυτό ίσως να μην επικυρώσει αξιολόγηση αλλά να αποτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση δηλαδή που υπάρχουν συγκλίσεις που αποκλίσεις και πως μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Μέχρι τώρα οι διαφορές εστιάζονται:
1)Στο είδος των μέτρων
2)Στην νομική φόρμουλα υλοποίησης των μέτρων.
Οι δανειστές ζητούν εφαρμοστικό νόμο και η κυβέρνηση προτείνει ένα έκτακτο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών ή πιο απλά ένα 4ο μνημόνιο.
Πάντως μπορεί να βρεθεί νομική φόρμουλα για συμφωνία... ως προς τα 3,6 δισ. μέτρα.

(Πρώτη Ενημέρωση: 17:47, Τετάρτη 27 Απριλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης