Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξαναχτύπησε ο Schaeuble: Δεν είμαι σίγουρος αν πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, η υποτίμηση εθνικού νομίσματος θα βοηθούσε

Ξαναχτύπησε ο Schaeuble: Δεν είμαι σίγουρος αν πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, η υποτίμηση εθνικού νομίσματος θα βοηθούσε
Νέα επίθεση του W. Schaeuble στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αναφορά....για εθνικό νόμισμα της Ελλάδος
Με πολύ περίτεχνο και αμφίσημο τρόπο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, επανήλθε στο ελληνικό ζήτημα τονίζοντας ότι δεν είναι σίγουρος αν πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι αν η Ελλάδα είχε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να προβεί σε υποτίμηση του νομίσματος της, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί βρίσκεται στο ευρώ.
Ο Schaeuble, εμφανίστηκε ανήσυχος για την ε
υρωπαϊκή οικονομία, ενώ για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε δηλώσεις του στις 20/4/2016.

«Για πρώτη φορά αισθάνομαι αισιόδοξος για την Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος, που αναδεικνύεται τελευταία σε άσπονδο… φίλο της χώρας.
Στα θετικά για τη χώρα σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε έμψυχο δυναμικό από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη δημόσια διοίκηση.
Άφησε, εντούτοις, ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτυχίας του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, καθώς κληθείς να σχολιάσει αν θα πετύχει απάντησε:
«Δεν είμαι σίγουρος», ενώ σημείωσε ότι «μια εξωτερική υποτίμηση θα βοηθούσε την ελληνική ανάκαμψη», κάτι που δε μπορεί να γίνει όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο ευρώ.
Στο στόχαστρο του Schaeuble συνεχίζει να παραμένει η ΕΚΤ και η νομισματική πολιτική που η τελευταία ασκεί, μία ημέρα, μάλιστα, προτού το διοικητικό συμβούλιό της συνεδριάσει εκ νέου (Πέμπτη 21 Απριλίου).
Ο γερμανός υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μη συνετή επιλογή», ενώ κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να βρουν έναν τρόπο να απομακρυνθούν από τα χαμηλά επιτόκια.
Προσέθεσε, δε, ότι η περαιτέρω μεταβλητότητα της νομισματικής πολιτικής θα διαταράξει τις αγορές και τους επενδυτές.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση», σημείωσε, ακόμα, ο γερμανός υπουργός, τονίζοντας, πάντως, ότι «έως τώρα έχει διαχειριστεί αρκετά καλά την κρίση στο ευρώ, ενώ δεν έχει γκρεμιστεί από την προσφυγική κρίση».
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη», εκτίμησε ο ίδιος.
Επιπροσθέτως, ο Schaeuble σχολίασε ότι «αλλαγή στις συνθήκες της Ε.Ε. δε θα πρέπει να αναμένονται σύντομα, καθώς η ζώνη του ευρώ μπορεί να υποστηριχθεί με βάση τους υφιστάμενους νόμους», ενώ προσέθεσε ότι «προτού υπάρξει μεγαλύτερη μοιρασιά των κινδύνων στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να υπάρξει μείωση αυτών των κινδύνων».
«Η παγκοσμιοποίηση φέρνει τη Γερμανία ενώπιον προβλημάτων», είπε, επίσης, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.
Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Schaeuble υπογράμμισε:
«Δε μπορώ καν να διανοηθώ το Brexit».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης