Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Γερμανία επιμένει - Ζητά ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Reuters: Η Γερμανία επιμένει - Ζητά ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ από την Ελλάδα
Ο στόχος έχει de facto αλλάξει, σημειώνει η ελληνική πλευρά 
Ότι η Γερμανία επιμένει σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, τονίζει ότι η Γερμανία απέρριψε σήμερα, Τετάρτη 6 Απριλίου, την όποια πιθανότητα να μειώσει η Ελλάδα τον στόχο των 50 δισ. ευρώ σε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελεί όρο του τρίτου πακέτου διάσωσης της χώρας.
Το Reuters εκτιμά ότι η επιμονή της γερμανικής πλευράς οξύνει την αντιπαράθεση, την ώρα που κρίσιμες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για την αξιολόγηση του προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση αποβλέπει σε έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το ποσό ενδέχεται να διαμορφωθεί τελικά σε 6 ή 7 δισ. ευρώ.
Με μία ημέρα καθυστέρηση ήρθε η αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με την εκπρόσωπο Τύπου, Friederike von Thiesenhausen, να τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με MoU (Μνημόνιο) ότι τα έσοδα θα είναι 50 δισ. ευρώ.
«Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι το Μνημόνιο ισχύει ακόμα», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, κληθείς να διευκρινίσει το σχόλιό του Γ. Σταθάκη, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας επανέλαβε ότι τα 15 δισ. ευρώ αφορούν «σε ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Ανέφερε, δε, πως καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με πολύ μικρότερο κόστος για τον ESM, από ό,τι αναμενόταν, ο στόχος για τα 50 δισ. ευρώ «έχει de facto αλλάξει».
Το Reuters σημειώνει πως η Ελλάδα έχει συνολικά έσοδα 3,5 δισ. από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων από το 2010 και έπειτα, ενώ αναμένεται να συγκεντρώσει ακόμα 1,9 δισ. ευρώ εντός του 2016, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης