Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέχρι τις 10 Απριλίου η καταρχήν συμφωνία Ελλάδας - δανειστών - Θα υπάρξουν 2 κείμενα συμφωνίας με ΕΕ και ΔΝΤ

Μέχρι τις 10 Απριλίου η καταρχήν συμφωνία Ελλάδας - δανειστών - Θα υπάρξουν 2 κείμενα συμφωνίας με ΕΕ και ΔΝΤ
Ο κ. Τσακαλώτος θα πάρει μαζί του τα δύο κείμενα κατά τη συμμετοχή του στην εαρινή σύνοδο, ενώ αργότερα θα τα παρουσιάσει στην τελική τους μορφή στο Eurogroup της 22ας Απριλίου
(upd7) Σε μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές προσβλέπει η κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και άμεση εκταμίευση της δόσης.
Αυτό δήλωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία ξεκίνησε στις 6.15 το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου 2016 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10.30 μ.μ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το αργότερο μέχρι την Κυριακή το απόγευμα θα έχουν γραφτεί δύο κείμενα συμφωνίας τα οποία θα είναι διαφορετικό το ένα με την Κομισιόν και διαφορετικό το άλλο με το ΔΝΤ, τα οποία σκοπεύει να πάρει μαζί του ο κ. Τσακαλώτος και κατά τη συμμετοχή του στη εαρινή σύνοδο, ενώ αργότερα θα τα παρουσιάσει στην τελική τους μορφή στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα «κληρώσει» και για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που ευελπιστεί να λάβει η Αθήνα, η οποία όμως δεν αποκλείεται να είναι και πολύ μικρότερη εφόσον δεν υλοποιηθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις.
Στη σημερινή διαπραγμάτευση οι επικεφαλής των θεσμών άνοιξαν όλη τη βεντάλια των θεμάτων από το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέχρι και τα κόκκινα δάνεια.
Πολλά είναι τα σημεία για τα οποία υπάρχουν ακόμη διαφωνίες οι οποίες, όμως, και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι μπορούν να ξεπεραστούν μέχρι την Κυριακή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση των δανειστών για το ασφαλιστικό είναι πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής πλευράς, με τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Εν αναμονή της συνάντησης Κατρούγκαλου με τους δανειστές που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, στελέχη της διαπραγμάτευσης τονίζουν, μάλιστα, ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το ασφαλιστικό.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν απόψε, θα συζητηθούν σε επίπεδο EuroWorking Group, το οποίο έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

«Κλειδώνουν» -εκτός απροόπτου- στη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου οι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του περίφημου δημοσιονομικού «κενού», το οποίο για την τριετία 2016 - 2018 φθάνει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα «εκρηκτικό» πακέτο φόρων, το οποίο θα πλήξει καταναλωτές, νοικοκυριά και φορολογούμενους με τις νέες επιβαρύνσεις που κομίζει σε τραπεζικές επιταγές, καύσιμα, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία, ακίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ποτά και τσιγάρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ακόμα και με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο, υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, θα μπορούσε να φθάσει το 2,5%.
Συνεπώς, η διαφορά ως το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του Μνημονίου, θα πρέπει να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους με ελάφρυνση χρέους.
Στο νέο ραντεβού που αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών η ελληνική πλευρά θα περιμένει τις τοποθετήσεις των δανειστών απέναντι σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο των έμμεσων φόρων.
Σημειώνεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος του «κενού» των 1,8 δισ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από μείωση δαπανών, και δη από το «φρένο» που θα μπει στις προσλήψεις.
Ειδικότερα στη «λίστα» με τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:
* Επιβολή ειδικού Τέλους στις τραπεζικές επιταγές.
* Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, παρότι η Ελλάδα έχει ήδη την 5η υψηλότερη φορολογία σε επίπεδο Ε.Ε.
Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φθάνει το ποσό αυτό.
Για το πετρέλαιο κίνησης κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.
Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση, εξέλιξη που θα προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και τελικά θα επιβαρύνει βεβαίως και τους καταναλωτές.
* Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, αύξηση φορολογίας μεταχειρισμένων).
* Αύξηση ειδικών φόρων σε καπνό και τσιγάρα, παρά το γεγονός ότι έχουν χτυπήσει «ταβάνι».
* Αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία, μολονότι είναι τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.
* Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
* Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς (δηλαδή, και εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού).
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ και παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης