Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καρβούνης (Κομισιόν) στο bankingnews: Ορόσημο για την αξιολόγηση το Eurogroup 22/4 – Πολιτική συνεννόηση για ανάπτυξη

Καρβούνης (Κομισιόν) στο bankingnews: Ορόσημο για την αξιολόγηση το Eurogroup 22/4  – Πολιτική συνεννόηση για ανάπτυξη
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διευθέτηση του χρέους θα αποτελέσουν εφαλτήρια ανάπτυξης, λέει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr ο ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης
Μία μεγαλύτερη σύμπραξη του πολιτικού κόσμου στα καίρια θέματα της Ελλάδας προτάσσει, ως ζητούμενο για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.
Σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο κ. Καρβούνης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η πολιτική σύμπραξη απουσίασε από τη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν πριν από την Ελλάδα σε Μνημόνιο και βγήκαν όλες από αυτό.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. αναφέρει πως οι τελευταίες ενδείξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι ότι “οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μπορούν να γεφυρωθούν ενώ όλες οι πλευρές δουλεύουν εντατικά με βασικό ορόσημο το Eurogroup της 22ης Απριλίου”, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο “η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διευθέτηση του χρέους που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”.
“Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο.
Η σταθερότητα σίγουρα αποτελεί βασική παράμετρο επιτυχίας οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της επακόλουθης εξόδου της Ελλάδας από την κρίση”, τονίζει, ενώ περιγράφει ως “βασική παράμετρο επιτυχίας” την πολιτική σταθερότητα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πάνου Καρβούνη στο bankingnews.gr:
- Πού βρισκόμαστε στο θέμα της διαπραγμάτευσης; Γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Απάντηση Π.Καρβούνη: Οι τελευταίες ενδείξεις που έχουμε είναι ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μπορούν να γεφυρωθούν ενώ όλες οι πλευρές δουλεύουν εντατικά με βασικό ορόσημο το Eurogroup της 22ης Απριλίου.
Η δε προσδοκία επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας, αλλά και η απαραίτητη θεσμική ευθυγράμμιση για το σκοπό αυτό εκφράζεται πλέον από όλα τα μέρη.
Αναμένεται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διευθέτηση του χρέους που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Εργαζόμαστε από κοινού με την κυβέρνηση για την επιτυχή έκβαση αυτού του σημαντικού στόχου.

- Υπάρχει ανησυχία περί ραγδαίων εξελίξεων στην Ελλάδα που θα φέρουν νέα περίοδο αβεβαιότητας ή προβλέπεται μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας που θα επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει;

Είμαι αρκετά αισιόδοξος.
Ήδη υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά δείγματα. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Μάρτιο, καθώς ο σχετικός δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI), που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30/03, ανέβηκε ελαφρώς στις 90,1 μονάδες από 89 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Το δε προσφυγικό θα πρέπει να πάψει να θεωρείται πλέον ως ραγδαία ή έκτακτη εξέλιξη, καθώς, ως φαίνεται, θα ζήσουμε με αυτό, τουλάχιστον για κάποια χρόνια ακόμα και προσπαθούμε όλα τα μέρη να το θέσουμε υπό έλεγχο ώστε να είναι διαχειρίσιμο.
Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο.
Η σταθερότητα σίγουρα αποτελεί βασική παράμετρο επιτυχίας οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της επακόλουθης εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.
Αυτό που θα βοηθούσε δε την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας είναι μια μεγαλύτερη σύμπραξη του πολιτικού κόσμου στα καίρια θέματα γεγονός που έλειψε από τη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν πριν από την Ελλάδα σε Μνημόνιο και βγήκαν όλες από αυτό.

- Από σήμερα ξεκινούν οι επανεισδοχές μεταναστών στην Τουρκία. Ποιό είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες; Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ;

Μέχρι και σήμερα, οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην γείτονα χώρα συνεχίζονται κανονικά στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν υπάρχει μια συνεχής ροή επιστροφών πχ , 147 πρόσφυγες επεστράφησαν στην Τουρκία στις 24-25 Μαρτίου.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οι επιστροφές στη γείτονα χώρα των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ στην ΕΕ στις 4 Απριλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΕ-Τουρκίας, κ. Maarten Verwey, ήδη από τις 18 Μαρτίου βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας – συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων αμφοτέρων χωρών.

- Πού πηγαίνουν τα χρήματα που δίνει η Ευρώπη για τη διαχείριση του προσφυγικού και πόσο έχουν δοθεί μέχρι στιγμής? Με ποιόν τρόπο παρακολουθείτε το πού διατίθενται αυτά τα χρήματα;

Για την περίπτωση ειδικά της Ελλάδας:
Η Επιτροπή έχει χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα 181 εκατ. ευρώ. Tο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει 80 εκατ. για τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και 21 εκατ. μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την ενίσχυση της μετεγκατάστασης.
Για το διάστημα 2014-2020 διατίθενται στην Ελλάδα πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ως τακτική χρηματοδότηση, από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Μια πρώτη δόση της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ έχει ήδη κατατεθεί, με σκοπό την βελτίωση της ικανότητας της χώρας ως προς την υποδοχή, την ενσωμάτωση και την επιστροφή των μεταναστών αλλά και τη διαφύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση του κυκλώματος των διακινητών.
Τέλος, η Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόταση για ένα νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. για την τριετία 2016 - 2018. Το νέο αυτό εργαλείο, το οποίο είναι υπό έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγκρίθηκε ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απευθύνεται πρωτίστως στην Ελλάδα η οποία αυτή τη στιγμή βιώνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.
Παράλληλα, από τις 3 Δεκεμβρίου όταν ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει γενναιόδωρες προσφορές - χιλιάδες είδη επείγουσας ανάγκης (εφόδια όπως είδη υγιεινής, στέγασης και ύπνου, μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό θέρμανσης, ηλεκτρικής ενέργειας και φωτισμού) από τα συμμετέχοντα κράτη (Ηνωμένο Βασίλειο, Κάτω Χώρες, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ισπανία και Νορβηγία). Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, στις 29 Μαρτίου, έφτασε στη χώρα πρόσθετο υλικό από τη Σουηδία και τη Γερμανία. Το υλικό αυτό αποτελεί τμήμα της τελευταίας παρτίδας υλικής βοήθειας που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού, ενώ τα μεταφορικά έξοδα των παραδόσεων χρηματοδοτούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσον αφορά την παρακολούθηση για το που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα η Επιτροπή υποβάλλει σε αυστηρό έλεγχο ό,τι κάνει αναφορικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα χρήματα πηγαίνουν εκεί όπου προορίζονται.

- Τί θα γίνει εάν αλλάξει η προσφυγική διαδρομή προς την Κεντρική Ευρώπη;

Το ερώτημα είναι υποθετικό αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στην κατοχή της ενδείξεις τις οποίες και καταγράφει με προσοχή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις αλλά αυτή τη στιγμή όλη η ενέργειά μας επικεντρώνεται στην επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ουσιαστική στήριξη των προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

- Υπήρξε καθυστέρηση στη διαχείριση του προβλήματος από τις ελληνικές αρχές;

Μπορεί να υπήρξαν όντως κάποιες καθυστερήσεις αλλά, ίσως οφείλονται  στην δυσκολία πρόβλεψης εξαρχής της έκτασης του φαινομένου, του όγκου των μεταναστευτικών ροών όπως αυτό σταδιακά εξελίχτηκε.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας κρίσης, ανάλογη της οποίας δεν υπήρξε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι ελληνικές αρχές και ειδικά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, των οποίων η εμπλοκή στην διαχείριση της όλης κατάστασης από ένα σημείο και μετά υπήρξε καθοριστική, έχουν σημειώσει πρόοδο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις υποχρεώσεις της.  

- Έχει τεθεί θέμα σύνδεσης του προσφυγικού με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση;

Αυτό είναι μάλλον ένα ερώτημα που πρέπει να απευθύνετε στην ελληνική κυβέρνηση.
Σίγουρα και τα δύο θέματα είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για την επιτυχή διαχείριση και των δύο και είναι εδώ για να συνδράμει την Ελλάδα με κάθε δυνατό τρόπο.
Η Ελλάδα μπορεί ασφαλώς να καταγράψει και να παρουσιάσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις δαπάνες που υφίσταται λόγω του προσφυγικού και οι οποίες έχουν επιπτώσεις στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης