Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Dijsselbloem δεν βλέπει πρόοδο, το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω και ο Schaeuble ζητά αποσύνδεση αξιολόγησης - προσφυγικού

Ο Dijsselbloem δεν βλέπει πρόοδο, το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω και ο Schaeuble ζητά αποσύνδεση αξιολόγησης - προσφυγικού
Κομισιόν: Πρόοδος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την έναρξη της αξιολόγησης
(upd8) Ως... σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται πλέον το ζήτημα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς το χάσμα μεταξύ των θεσμών δεν φαίνεται να γεφυρώνεται, παρά τις «καλές προθέσεις» εκατέρωθεν.
Την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαιώνει το χάσμα μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και την έλλειψη προόδου στην διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, αν και αποφεύγει να προσδιορίσει χρονικά τη συμφωνία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύει ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ των θεσμών, είναι και το γεγονός ότι η Κομισιόν μίλησε σήμερα για πρόοδο, σε αντίθεση με τις δηλώσεις Dijsselbloem. 
Στη δύσκολη εξίσωση ήρθε να προστεθεί και το «μήνυμα» του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποσυνδέσει την προσφυγική κρίση από την αξιολόγηση και το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ο πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να σχολιάσει ωστόσο ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει πολλή πρόοδος με την Ελλάδα.
Η δήλωση του Dijsselbloem ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην ελληνική αξιολόγηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και με τις χθεσινές δηλώσεις του Klaus Regling του ESM που ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η δήλωση Dijsselbloem για μη πρόοδο στην ελληνική αξιολόγηση αποκαλύπτει το τι συζητήθηκε χθες στο γεύμα των εκπροσώπων της Τρόικα - χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδος - στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επέμεινε τη γνωστή θέση του Ταμείου ότι δεν ζητά τίποτε υπερβολικό παρά μόνο τα συμπεφωνημένα το καλοκαίρι του 2015 για το ελληνικό πρόγραμμα.
Απαντώντας αν μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» ώστε να προχωρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και αν δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο από το πρόγραμμα, χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «εξαιρετικά απίθανο».
Με βάση τις πληροφορίες που είχαμε μεταδώσει χθες οι διαφωνίες και το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ παρέμειναν.
Στην χθεσινή 2 Μαρτίου του 2016 κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δανειστών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με βασικό στόχο να βρεθεί μια φόρμουλα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αποδείχθηκε ότι οι διαφορές δεν γεφυρώθηκαν, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ....
Η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική και στρέφεται στο Eurogroup την Δευτέρα 7 Μαρτίου με στόχο να υπάρξει πολιτική διευθέτηση του προβλήματος, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η εναλλακτική λύση της σταδιακής αξιολόγησης.

Schaeuble: Το Grexit δεν αποτελεί πια ενδεχόμενο, αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα

Το Grexit, ήτοι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν αποτελεί πλέον ενδεχόμενο, αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, ενώ με δηλώσεις του «διέψευσε» δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Αναφερθείς στο ζήτημα της αξιολόγησης, ο γερμανός υπουργός κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ακόμα τους στόχους, που έχουν τεθεί», ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην συνδέει την προσφυγική κρίση ως δικαιολογία για την μη εφαρμογή του προγράμματος.
Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δεινή θέση ως προς το προσφυγικό, παραδέχτηκε ο Schaeuble, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητά την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση».
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το προσφυγικό και το οικονομικό δεν θα πρέπει να συνδέονται, τόνισε ο ίδιος.
Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Rice (ΔΝΤ): Για μην υπάρξουν νέα μέτρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη η ανακούφιση χρέους

Αφού επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση γεύματος μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 το βράδυ αποφεύγοντας να αναφέρει ποιοί άλλοι συμμετείχαν πλην του Paul Thomsen, ο Gerry Rice υπογράμμισε ότι το Ταμείο εξαρχής είχε την άποψη, την οποία είχε διατυπώσει και προς την Ελλάδα αλλά και προς την ΕΕ, ότι οι στόχοι του προγράμματος ήταν «πολύ φιλόδοξοι». 
Κατά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις «και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής.
Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη». 
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. 
Συνέχισε λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει αλλάξει τη θέση του από το καλοκαίρι και δεν ζητά τίποτε περισσότερο από ό,τι συμφωνήθηκε, επαναλαμβάνοντας ότι εξαρχής είχε κρίνει ως πολύ φιλόδοξους τους στόχους που τέθηκαν. 
Ο κ. Rice υποστήριξε ότι ο Paul Thomsen προσπάθησε να εξηγήσει πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, κάτι που δεν είχε γίνει. 
Συμπλήρωσε πως για να πιαστούν οι στόχοι χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ και αποσαφήνισε ότι το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης» να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα.
Αυτός είναι ο λόγος, πρόσεθεσε, που υποστηρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μικρότερες αν υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους, όπως λέμε πάντα.
«Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για αυτά τα δυο σκέλη» τόνισε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν προέρχεται από το Ταμείο το δημοσίευμα του Spiegel που έλεγε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας το Μάρτιο.
Απαντώντας αν μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» ώστε να προχωρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και αν δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο από το πρόγραμμα, χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «εξαιρετικά απίθανο».
Ο Gerry Rice επανέλαβε ότι το ΔΝΤ υποστήριξε με σθένος από πέρυσι το καλοκαίρι την ανάγκη για ανακούφιση χρέους. 
«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. 
Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι. 
Πάντα προσπαθούμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».
Αναφορικά με το προσφυγικό ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο είναι αλληλέγγυο μπροστά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να ληφθεί υπόψη και καλωσόρισε τη δέσμευση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα.

Αισιόδοξος για επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα και συμφωνία, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία των θεσμών και θα επιστροφή αυτών στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, όπως φέρεται να ανέφερε, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών, αλλά και με τις ελληνικές αρχές, και σημειώνεται πρόοδος.
Σύμφωνα με το ίδιο, η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους θεσμούς, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη γι’ αυτούς.
«Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων.
Ο ίδιος ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.
Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε πως η προσφυγική κρίση και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημαντική επιπτώσεις, κοινωνικό κόστος και δημοσιονομικό, ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για την Ελλάδα, γιατί θα καθυστερούσε και την παροχή ρευστότητας από τον ΕΣΜ.
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο.
«Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε και συμπλήρωσε «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολλή σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είπε πως δε θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
«Αυτή, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι επιτυχής στο άμεσο μέλλον», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι αν γίνει αυτό τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν «από κοινού» στην Αθήνα και με «κοινή θέση» για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, ανέφερε πως το ζήτημα αυτό διογκώθηκε απ’ έξω και όχι από τους θεσμούς.
Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό σημείωσε ότι τον Απρίλιο η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015, και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι πιο ξεκάθαρες.

Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει, πιέζουν πολλοί παίκτες

Την πεποίθησή του ότι θα κλείσει η αξιολόγηση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά τη συμφωνία. 
Δεν «ξέρω αν θα γίνει στο Eurogroup. Ξέρω ότι οι περισσότεροι επίσημα και ανεπίσημα θέλουν λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 
«Η άποψη μου είναι ότι πιέζουν πάρα πολλοί παίκτες, να βρεθεί λύση όσο πιο σύντομα γίνεται.
Πιστεύω σε ένα λογικό κόσμο, όταν είναι τόσοι πολλοί που κατανοούν τη σημασία να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση γρήγορα, το αναμενόμενο είναι πως θα κλείσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Δεν θα σας πω ημερομηνία γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία και μετά θα κάνουμε πάλι λόγο για αποτυχία. 
Η γενική κατεύθυνση είναι όμως πως είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί πιο συνολική λύση από ότι πιστεύαμε πριν από μερικές εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Κομισιόν: Πρόοδος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την έναρξη της αξιολόγησης

Για «πρόοδο» τόσο στην τεχνική εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα, όσο και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης, κάνει λόγο η Κομισιόν.
Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αnnika Βreidthardt, «τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, όπου συνεχίζεται η πρόοδος στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα».
Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών στις Βρυξέλλες, η ίδια ανέφερε πως «η Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες τέτοιων συναντήσεων».
Ωστόσο σημείωσε πως «πολλές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα», υπογραμμίζοντας πως και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται «πρόοδος».

SZ: Έτοιμος για παραχωρήσεις ο Schaeuble έναντι της Ελλάδας, λόγω προσφυγικής κρίσης

Διατεθειμένος για παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble, λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, είναι έτοιμος για χαλάρωση των απαιτήσεων, εφόσον «βγαίνουν» τα νούμερα του προγράμματος
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει προκειμένου να εφαρμόσει το Μνημόνιο, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Schaeuble, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι η Καγκελάριος Merkel επιχειρεί να συνδέσει την προσφυγική κρίση με την αξιολόγηση και να χαλαρώσει τις απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας.
Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο συναντά αντιδράσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι διαφωνίες

Τις διαφορές που τους χωρίζουν στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και συνολικά το ελληνικό ζήτημα συζήτησαν στις Βρυξέλλες ευρωπαίοι αξιωματούχοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ενώ οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών για το δημοσιονομικό κενό βρίσκονται πολύ κοντά και το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί, το ΔΝΤ εξακολουθεί να κινείται σε άλλο μήκος κύματος, πολύ πιο αυστηρό.
Οι τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν κατάφεραν στη χθεσινή συνεδρίαση να βρουν κοινό σημείο προσέγγισης στο ύψος των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στο Euro Working Group τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης όσο και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του άσκησαν πιέσεις στην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να εξηγήσει πώς προκύπτουν οι εκτιμήσεις του Ταμείου ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018 και για ποιο λόγο το ΔΝΤ εγείρει απαιτήσεις πέραν όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.
Επίσης, το Ταμείο κλήθηκε να απαντήσει αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που, εξαιτίας της στάσης του, δεν υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, η κ. Βελκουλέσκου δεν απάντησε σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
Παρά το παρατεταμένο αδιέξοδο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα μπορούσαν να επανέλθουν στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα, μετά το επικείμενο Eurogroup, και ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) παραμένει εφικτός.
Με την τελευταία αυτή εκτίμηση φέρονται να συμφωνούν και κύκλοι της Κομισιόν.

Η ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα - Πιθανά πρόσθετα μέτρα μετά την πρώτη αξιολόγηση

Για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μετά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως απορρέει από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου, κάνει λόγο το κείμενο της ολλανδικής προεδρίας για την ατζέντα του Eurogroup, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 7ης Μαρτίου.
Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στη συνεδρίαση, σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, η οποία θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημοσιονομική στρατηγική, στα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
«Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι θεσμοί επισκέφτηκαν την Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Το Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου διαπίστωσε σημαντική πρόοδο, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω δουλειάς από την ελληνική πλευρά σε μια σειρά καίριων ζητημάτων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», αναφέρει το Eurogroup ενόψει της συνεδρίασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης