Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αρχές Φεβρουαρίου θα έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα – Σήμερα τα δημοσιονομικά κλιμάκια συναντώνται με γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

tags :
Αρχές Φεβρουαρίου θα έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα – Σήμερα τα δημοσιονομικά κλιμάκια  συναντώνται με γ.γ. Δημοσίων Εσόδων
Tο υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά δεν πρόκειται να εκταμιευτεί καθώς η όποια διαπραγμάτευση για  χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή.
Κουαρτέτο ακούει η κυβέρνηση και κουαρτέτο δεν βλέπει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών δεν θα έρθουν τελικά αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα αλλά την επόμενη. Κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση με τους για το Ασφαλιστικό θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, ενώ πίσω πηγαίνουν και οι συζητήσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος που για τους δανειστές συνιστά την δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση.

Όπως όλα δείχνουν πριν από τον Μάρτιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση που θα επιτρέψει στην χώρα να λάβει τη νέα δόση των 5,7 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η καθυστέρηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης δεν προκαλεί σοβαρό πρόβλημα  ρευστότητας στον προϋπολογισμό παρά τις χρηματοδοτικές ανάγκες των 4 δις. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Μέρος αυτών των πληρωμών θα καλυφθούν από τους πρόσθετους φόρους στο εισόδημα που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο – μαζί με το «ποδαρικό» των επικεφαλής στην πρωτεύουσα.
Τις τελευταίες μέρες οι απεσταλμένοι των θεσμών ζήτησαν και είχαν συνάντηση και με τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων  Γιώργο ενώ σήμερα πιάνουν δουλειά και τα δημοσιονομικά κλιμάκια (fiscal teams ) των δανειστών  που σκοπεύουν να περάσουν από το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να εξετάσουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την είσπραξη των εσόδων και  την απόδοση ορισμένων μέτρων που ελήφθησαν το καλοκαίρι.
Η υπόλοιπη τεχνική αντιπροσωπεία συνεχίζει τη συλλογή στοιχείων από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου με αιχμή το ασφαλιστικό, χωρίς , πάντως, να έχουν αρθεί οι πιέσεις και για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Μπορεί το ασφαλιστικό να αποτελεί το «βαρόμετρο» για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν είναι λίγες οι υπόλοιπες δράσεις που εν δυνάμει αποτελούν πρόκριμα για μια θετική αξιολόγηση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ροή της χρηματοδότησης, αλλά και για τη συζήτηση για το χρέος.
Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, αξιωματούχοι εντός και εκτός της χώρας εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αρκεί και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τα υπεσχημένα.
Πέρα από το ασφαλιστικό, στο τραπέζι της πρώτης αξιολόγησης θα τεθούν και άλλα μείζονα κεφάλαια όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο για την ώρα δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά, αλλά προσφέρει μόνο την «τεχνογνωσία» του.
Ήδη το υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά δεν πρόκειται να εκταμιευτεί καθώς η όποια διαπραγμάτευση για  χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή.
Η βιωσιμότητα του χρέους και η λύση του ασφαλιστικού είναι δύο από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης