Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον ESM - Στις αρχές του 2016 η 1η αξιολόγηση

tags :
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον ESM - Στις αρχές του 2016 η 1η αξιολόγηση
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών θα αρχίσει στις 18 Ιανουαρίου
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το ΔΣ του ESM.
Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Την πληροφορία επιβεβαιώνει η Κομισιόν, ενώ η μεταφορά των χρημάτων ενδέχεται να γίνει ακόμα και απόψε το βράδυ.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM: 
Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σήμερα εξουσιοδότησε την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα.
Αυτή η υποδόση, η οποία έρχεται στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση έργων, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, είπε: «Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για μεταρρυθμίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν μια σειρά από τομείς, που είναι σημαντικοί για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ενεργειακού τομέα, που αναμένεται να "ρίξουν" τις τιμές, καθώς και ένας νέος νόμος, ο οποίος θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μη-εξυπηρετούμενα στοιχεία, απελευθερώνοντας ρευστότητα και ασκώντας ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα».
Παράλληλα ο Regling πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η καλή συνεργασία με τους έλληνες εταίρους μας θα συνεχιστεί, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.
Μόνο εφόσον η αξιολόγηση κλείσει με επιτυχία θα ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, όπως έχει πει και το Eurogroup».
Η υποδόση του 1 δισ. ευρώ είναι η τρίτη και τελευταία από το συμφωνηθέν πακέτο, ύψους 16 δισ. ευρώ, του Αυγούστου του 2015.
Ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 5,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά και τη σημερινή έγκριση, το συνολικό ύψος της βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 21,4 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου στο 25% του αρχικού ύψους του συμφωνηθέντος προγράμματος (86 δισ. ευρώ), το οποίο ενέκρινε ο ESM στις 19 Αυγούστου.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο του ESM για την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος με τα προαπαιτούμενα τα οποία ψήφισε η ελληνική βουλή.
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών θα αρχίσει στις 18 Ιανουαρίου, με το ασφαλιστικό να αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σκόπελο των μεταρρυθμίσεων, των οποίο καλείται να περάσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva, επιβεβαίωσε τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τα προαπαιτούμενα επιβεβαίωσε, τονίζοντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρξε συμφωνία για τις εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης.

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης