Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο) στο bankingnews: Το φορολογικό πακέτο του τρίτου μνημονίου είναι μη εφαρμόσιμο

Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο) στο bankingnews: Το φορολογικό πακέτο του τρίτου μνημονίου είναι μη εφαρμόσιμο
Η “τρύπα” στον προϋπολογισμό θα καλυφθεί με νέα, επιπλέον του μνημονίου, φορολογικά μέτρα, εκτιμά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να δοθεί ένα τέλος στην υπερφολόγηση απευθύνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας με συνέντευξή του στο bankingnews.gr. 


“Είναι μέτρα που έρχονται να αυξήσουν τα φορολογικά βάρη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
Και για αυτό το λόγο νομίζω ότι εκ των πραγμάτων θα γίνουν μη εφαρμοστέα.
Υπάρχει μία κόκκινη γραμμή στη φορολογία που όταν την περάσουμε, πλέον δεν αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα που περιμένουμε να εισπράξουμε, αλλά μειώνονται”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας, μιλώντας για τις φορολογικές διατάξεις του τρίτου μνημονίου.


Ο ίδιος υπογραμμίζει το συνολικό φορολογικό πακέτο ως το πλέον μη εφαρμόσιμο μέτρο από τα νέα μέτρα και εκτιμά ότι η “τρύπα” στον προϋπολογισμό που υπάρχει και φέτος θα φέρει επιπλέον από αυτά του μνημονίου φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί.


“Δυστυχώς, κινούμαστε και πάλι προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη λάθος λογική”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.


Το τρίτο μνημόνιο, συμπληρώνει, ρίχνει “μεγάλο βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, μεγάλο βάρος φορολογικό σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που πλέον είναι φοροδοτικά εξαντλημένα, και δυστυχώς στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αυτά που υπήρχαν από το πρώτο μνημόνιο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν.
Κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση λόγω των φορολογικών βαρών που πέφτουν πάλι στα γνωστά υποζύγια".


Αναφερόμενος στην άρση των κεφαλαικών περιορισμών, ο κ. Κόλλιας σημειώνει πως “αν μιλάμε για εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς, πρέπει το συντομότερο δυνατό να φύγουμε από την κατάσταση των capital controls”.



Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κόλλια στο bankingnews.gr:



- Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μία γενική τοποθέτησή σας για το τρίτο μνημόνιο. Φέρνει δυσμενείς διατάξεις και βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν και πάλι ο ιδιωτικός τομέας, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι. Πώς αποτιμάτε εσείς τη συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας;



Δυστυχώς και το τρίτο μνημόνιο κινείται στην ίδια λογική που κινούνταν και τα δύο προηγούμενα.
Δηλαδή, μεγάλο βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, μεγάλο φορολογικό βάρος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που πλέον είναι φοροδοτικά εξαντλημένα, και δυστυχώς στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αυτά που υπήρχαν από το πρώτο μνημόνιο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν.
Κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση όπως είπα λόγω των φορολογικών βαρών που πέφτουν πάλι στους ίδιους, στα γνωστά υποζύγια και, δυστυχώς, πλέον και οι επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα έχουν περάσει έξι χρόνια, οι μεν επιχειρήσεις με κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, καμία ρευστότητα από τις τράπεζες λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επενδυτικός και αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχουν ώστε να αντλήσουν χρήματα και, επιπλέον, έχουμε και το κράτος το οποίο χρωστά στον ιδιωτικό τομέα και δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Ερχόμαστε, λοιπόν, σε ένα τέτοιο περιβάλλον στην αγορά να αυξήσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις με χίλιους δυο τρόπους, και ταυτόχρονα αυξάνονται και άλλο τα φορολογικά βάρη προς τα φυσικά πρόσωπα και μέσω των αυξήσεων που γίνονται στον ΦΠΑ και βέβαια συνεχίζεται και ο ΕΝΦΙΑ.
Εκεί που πηγαίναμε σε μία ελάφρυνση και στο ΦΠΑ αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στην εστίαση, στην εισφορά αλληλεγγύης, αυτά επανέρχονται εκεί που ήταν πριν τις μειώσεις που έγιναν και δυστυχώς κινούμαστε και πάλι προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη λάθος λογική.
Αυτό που λέμε εμείς ως Οικονομικό Επιμελητήριο και που πιστεύουμε, είναι ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε, στη συνέχεια, να ελαφρύνουμε λίγο, όσο μπορούμε, από αυτά τα άδικα βάρη τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μέσω της ώθησης που θα πάρει η οικονομία λόγω των διαρθρωτικών αυτών αλλαγών. 



- Υπάρχει κάποιο από τα μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο κρίνετε ως το πλέον μη εφαρμόσιμο; Και τι ισοδύναμα θα μπορούσατε να προτείνετε για αυτό το μέτρο; 



Αυτό που είναι μη εφαρμόσιμο είναι το συνολικό φορολογικό πακέτο.
Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδώσει συνολικά και το ισοδύναμό του είναι η εφαρμογή εμπροσθοβαρώς των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.
Είναι μέτρα που έρχονται να αυξήσουν τα φορολογικά βάρη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
Και για αυτό το λόγο νομίζω ότι εκ των πραγμάτων θα γίνουν μη εφαρμοστέα.
Υπάρχει μία κόκκινη γραμμή στη φορολογία που όταν την περάσουμε, πλέον δεν αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα που περιμένουμε να εισπράξουμε, αλλά μειώνονται.
Και για να μη βάλω μέσα σε όλα αυτά όλες τις καθυστερήσεις που έχουν γίνει, την “τρύπα” που υπάρχει στον προϋπολογισμό και φέτος και θα κληθούμε να πάρουμε επιπλέον από αυτά του μνημονίου φορολογικά μέτρα για να καλύψουμε την τρύπα αυτή.



- Είχατε στενή συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση, με το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο, με τον κύριο Μαυραγάνη, όσον αφορά τον συντονισμό των φορολογικών θεμάτων. Υπάρχει η αντίστοιχη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σήμερα, υπάρχει διάλογος, παρέμβαση; Και αν ναι, οι προτάσεις σας βρίσκουν θετική ανταπόκριση;



Εμείς επιδιώκουμε, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο στο επίπεδο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όλων των υπουργείων, πρώτον, να μας καλούν και να ακούν τις προτάσεις που έχουμε και, δεύτερον, να βοηθούμε με παρεμβάσεις μας την κυβέρνηση και στις προτάσεις που κάνει και προς τους δανειστές αλλά και βέβαια στην εφαρμογή του προγράμματος.
Η συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καλή, η συνεργασία και με αυτή την κυβέρνηση είναι καλή.
Καλούμαστε στη Βουλή και λέμε την άποψή μας, κάνουμε τις προτάσεις μας σε ό,τι αφορά και το ΕΣΠΑ και τον επενδυτικό νόμο και τα θέματα των μελών μας και των λογιστών - φοροτεχνικών.
Πρόσφατο παράδειγμα, η πρόταση που κάναμε απευθείας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε συνάντηση που είχαμε για την ενιαία ρύθμιση όλων των οφειλών των νοικοκυριών προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Μία πρόταση που έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής και από την κυβέρνηση και ξεκινούμε άμεσα επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να αντλήσουμε τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται και από τις τράπεζες και από τα ασφαλιστικά ταμεία.



- Ποιους και πόσους καλύπτει η πρόταση που καταθέσατε στον κύριο Δραγασάκη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών; 



Εφόσον αντλήσουμε τα στοιχεία που χρειάζονται από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά αφενός, τις υποχρεώσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες - τα επιχειρηματικά δάνεια είναι μία άλλη κατηγορία δανείων -, αφετέρου τις καταθέσεις των οφειλετών - γιατί εκτός από το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού θα παίξει ρόλο και η περιουσιακή κατάσταση -, τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συλλέξουμε και από την εφορία, βάσει φορολογικής δήλωσης ποιο είναι το εισόδημα και ποιες οι οφειλές, θα έχουμε μία συνολική εικόνα για το πόσους πιάνει αυτή η ρύθμιση που κάναμε ως πρόταση.
Ο κύριος Δραγασάκης μας ενημέρωσε ότι άμεσα θέλει να την προχωρήσουμε, θα συστήσει ομάδα εργασίας που θα συντονίζει το ΚΥΣΟΙΠ με τους αρμόδιους υπουργούς και με το Οικονομικό Επιμελητήριο για να το κάνουμε πράξη. 



- Πώς αποτιμάται ποσοτικά η ζημία που έχουν επιφέρει τα capital controls; Και πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει άρση ή πότε θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να γίνει άρση των κεφαλαιακών περιορισμών; 



Πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα των κόκκινων δανείων που υπάρχουν στις τράπεζες και μετά την ανακεφαλαιοποίηση να τελειώσουμε με το θέμα των capital controls.
Δεν μπορεί η οικονομία να τρέξει με τις τράπεζες να υπολειτουργούν, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.
Πρέπει άμεσα να φύγουμε από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία εδώ και πέντε μήνες περίπου, που θα έλεγα ήταν και η χαριστική βολή προς τις επιχειρήσεις και σε αυτές που δρουν στην Ελλάδα και σε αυτές που είχαν εξαγωγικό χαρακτήρα και ιδιαίτερα σε αυτές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας, γιατί πλέον δεν μπορούν ούτε τις πρώτες ύλες τους να προμηθευτούν.
Αποτίμηση δεν μπορώ να κάνω του αποτελέσματος στο σύνολο της οικονομίας, αλλά αυτό φαίνεται στις καταθέσεις που έχουν φύγει το προηγούμενο διάστημα από τις τράπεζες και που ολοκληρώθηκε με τα capital controls, γιατί και αυτός που δεν είχε ανάγκη τα 420 ευρώ την εβδομάδα πήγαινε και τα σήκωνε.
Αποτυπώθηκε και στην κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στην αγορά και στα νέα λουκέτα που μπήκαν, που σύμφωνα με τους φορείς είναι πάρα πολλά.
Πρόσφατο παράδειγμα είχαμε την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και της ΕΣΕΕ που έδειχναν ότι υπήρξε μία κατακόρυφη άνοδος των λουκέτων τους τελευταίους μήνες και νομίζω ότι αν μιλάμε για εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς, πρέπει το συντομότερο δυνατό να φύγουμε από την κατάσταση των capital controls.



- Πώς οραματίζεστε τη νέα “αρχιτεκτονική” για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; 



Εδώ είναι πολύ μεγάλη κουβέντα.
Νομίζω ότι αυτό που πρωτίστως πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο ανασυγκρότησης της οικονομίας μας.
Αφού το κάνουμε αυτό και δούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πρωτογενής τομέας, το εμπόριο, οι υπηρεσίες, αφού λοιπόν κάνουμε τη μελέτη για να δούμε που θέλουμε να πάμε ως οικονομία από εδώ και πέρα, υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να κατευθύνουμε μικρομεσαίες και νέες επιχειρήσεις προς τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα που έχουμε στους τομείς αυτούς. Θεωρώ ότι το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, το αναπτυξιακό ταμείο «IFG», ο νέος επενδυτικός και αναπτυξιακός νόμος, όλα αυτά τα εργαλεία πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε και να σπρώξουμε επιχειρηματίες προς τις κατευθύνσεις αυτές.



- Ποιες είναι οι ενέργειες και οι δράσεις που έχετε σχεδιάσει και αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας; 



Καταρχήν, μέσω και όλων των περιφερειακών μας τμημάτων αλλά της κεντρικής υπηρεσίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συμμετέχουμε σε όλες τις επιτροπές παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων και κάνουμε προτάσεις, ούτως ώστε τα μέλη μας να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων όλων αυτών των χρηματοδοτήσεων.
Από εκεί και πέρα, οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, που τις κάνουμε συνεχώς προς το υπουργείο, αφορούν και τους νέους ανέργους - μέλη μας, που εκεί θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος γιατί δεν θέλουμε πλέον να συνεχιστεί αυτή η συνεχής ροή μελών μας, οικονομολόγων, έξυπνων ανθρώπων προς το εξωτερικό και αφετέρου αυτοί που είναι εδώ να έχουν μία επαφή με το επάγγελμα μέχρι να βρουν οριστικά τον δρόμο τους.
Αυτή είναι συγκεκριμένη πρόταση που έχουμε κάνει για κατάρτιση αλλά και πρακτική άσκηση των νέων ανέργων μελών μας. Και γενικότερα και οι προτάσεις μας που έχουν να κάνουν και με το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη μας να χρηματοδοτηθούν για τις δραστηριότητές τους.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης