Τελευταία Νέα
Οικονομία

Zsolt Darvas (Bruegel) στο bankingnews: Τι να περιμένει η Ελλάδα για το χρέος - Λιτότητα ή Grexit

tags :
Zsolt Darvas (Bruegel) στο bankingnews: Τι να περιμένει η Ελλάδα για το χρέος - Λιτότητα ή Grexit
Ο έγκριτος οικονομολόγος του Bruegel βλέπει χαμηλό κίνδυνο bail in για τους καταθέτες και στέλνει το μήνυμα ότι στο άμεσο μέλλον «δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση»
Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr o οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Zsolt Darvas.
Ο ίδιος συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις του τρίτου μνημόνιου, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα προσαρμογής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε αντίθεση περίπτωση θα επανέλθει η συζήτηση περί Grexit», επισημαίνει και εξηγεί τους λόγους που απέτυχαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
«Προβλέπω αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. (…)
Μια αναπτυσσόμενη οικονομία είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να βελτιώσει τη δημοσιονομική της ισορροπία, σε αντίθεση με μια οικονομία σε ύφεση», λέει, μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο κ. Darvas αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αυτό που οι πιστωτές είπαν ξεκάθαρα είναι ότι δεν θα δεχτούν μία οριζόντια μείωση του χρέους.
Αντιλαμβάνονται όμως ότι πρέπει να γίνει και νομίζω ότι αυτό που τελικά θα κάνουν είναι μία σημαντική επιμήκυνση των ωριμάνσεων, διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια για κάποια χρόνια.
Νομίζω ότι αυτό θα είναι επαρκές».
Ο έγκριτος οικονομολόγος του Bruegel βλέπει χαμηλό κίνδυνο bail in για τους καταθέτες και στέλνει το μήνυμα ότι στο άμεσο μέλλον «δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Zsolt Darvas στο bankingnews.gr:

- Πιστεύετε ότι η “συνταγή” λιτότητας στην οποία επιμένουν οι δανειστές είναι επιτυχημένη;

Το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής προέβλεπε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ μόνο κατά 7% μετά το 2010, αλλά αντί για αυτό το 7% το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 25%.
Αυτό ήταν σαφώς καταστροφικό.
Αλλά αυτή η καταστροφή είχε και μια σειρά από λόγους.
Για παράδειγμα, συνδέεται με το ότι το 2010 δεν συμπεριελήφθη η αναδιάρθρωση του χρέους και κάτι τέτοιο έγινε το 2012. Στην ενδιάμεση περίοδο εν τω μεταξύ υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διότι δεν ήταν βέβαιο εάν η ελληνική κυβέρνηση θα κήρυττε ή όχι στάση πληρωμών ή όχι.
Και αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε στάση πληρωμών πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν έξοδο από το ευρώ.
Αυτά τα σενάρια περί Grexit τότε, είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο.
Οι καταθέτες πήραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, κανείς δεν ήθελε να επενδύσει και ούτω καθεξής.
Υπήρξαν κάποια χαρακτηριστικά στο παρελθόν που έκαναν τα δύο προηγούμενα προγράμματα να οδηγήσουν σε μια πραγματική καταστροφή.
Αλλά αν κοιτάξουμε προς τα εμπρός, αυτό που επιχειρεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής να επιτύχει είναι οι Έλληνες να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις, να ταρακουνήσει την ελληνική κοινωνία, να ταρακουνήσει το δημόσιο τομέα ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στις διάφορες αγορές, να ευρύνει τις πληρωμές φόρων, να κόψει τα προνόμια των λίγων που δεν έχουν πληρώσει τους φόρους τους.
Αν κοιτάξετε τους στόχους και την πρόθεση του τρέχοντος προγράμματος θα έλεγα ότι σε γενικές συμφωνώ με τις διατάξεις που περιέχει. Μπορούν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά η κατεύθυνση του τρίτου μνημονίου είναι σωστή.

- Εκτιμάτε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας;

Νομίζω ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, πρέπει να το κάνουν αυτό, γιατί αν δεν το κάνουν τότε και πάλι η συζήτηση περί Grexit θα επανέλθει και τελικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο θεωρώ ότι θα ήταν ανόητο εκ μέρους της Ελλάδας.
Θα καταστρέψει επίσης την πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι θα κατηγορήσουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι οδήγησε τη χώρα εκτός ευρώ.
Προβλέπω αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.
Και όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, τότε εξ ορισμού αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα, μειώνεται και το ποσό καταβολής επιδόματος ανεργίας.
Μια αναπτυσσόμενη οικονομία είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να βελτιώσει τη δημοσιονομική της ισορροπία, σε αντίθεση με μια οικονομία σε ύφεση.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός Grexit;
Υπάρχουν φωνές που λένε ότι η “ευκαιρία” για να αποχωρήσουμε από το ευρώ ήταν το 2010. Πώς σχολιάζετε τέτοιου είδους απόψεις;


Σε κάθε περίπτωση η έξοδος από το ευρώ είναι κακή ιδέα.
Ήταν κακή ιδέα το 2010, θα είναι μια κακή ιδέα φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Ένα Grexit δεν θα λύσει τα προβλήματα.
Η περίοδος της μετάβασης (σ.σ. από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα) θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, θα επέφερε σημαντικές διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα και στα εμβάσματα για πληρωμές στο εξωτερικό.
Πολλές εταιρείες θα πτώχευαν, η ανεργία θα αυξανόταν πολύ περισσότερο, θα ήταν μία εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη περίοδος.
Η αξία των καταθέσεων των πολιτών θα μειωνόταν.
Εκτιμώ επίσης ότι και μακροπρόθεσμα είναι αμφίβολο αν ήταν θα ήταν χρήσιμη επιλογή.
Ναι, θα υπάρξει ένα εθνικό νόμισμα, θα γινόταν υποτίμηση και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσαρμογή, αλλά την ίδια στιγμή το κόστος εργασίας θα μειωθεί κατά περίπου 20%.
Δεν θα μπορείτε να βασίζεστε πια στην ΕΚΤ, η αξιοπιστία της χώρας θα χαθεί, θα έχετε πολύ υψηλότερα επιτόκια, πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, κάτι που θα επηρέαζε την ανάπτυξη. Δεν είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι ακόμη και αν ξεπεράσετε αυτή τη μεταβατική περίοδο της εξόδου από το ευρώ θα σας ωφελήσει τόσο πολύ.

- Ποια θα είναι η πιο προσιτή λύση προκειμένου να πειστούν οι δανειστές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.
Αυτό που οι πιστωτές είπαν ξεκάθαρα είναι ότι δεν θα δεχτούν μία οριζόντια μείωση του χρέους.
Αντιλαμβάνονται όμως ότι πρέπει να γίνει και νομίζω ότι αυτό που τελικά θα κάνουν είναι μία σημαντική επιμήκυνση των ωριμάνσεων, διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια για κάποια χρόνια.
Νομίζω ότι αυτό θα είναι επαρκές.
Όμως, την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα και έτσι η ελληνική οικονομία να αρχίζει να αναπτύσσεται.
Μια αναπτυσσόμενη οικονομία, αργά ή γρήγορα, ανακτά την εμπιστοσύνη της στις αγορές, οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν. Τότε η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ καλύτερη.

- Προβλέπετε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον;

Βλέπω ένα πολύ χαμηλό κίνδυνο bail in για τους καταθέτες.
Για το πρώτο ερώτημα, αυτό εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε άμεσο μέλλον.
Αν εννοούμε τα επόμενα χρόνια, τότε είμαι πιο αισιόδοξος ότι, πράγματι, δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.
Τώρα την επίβλεψη της ανακεφαλαιoποίησης την έχει η ΕΚΤ για τις μεγάλες τράπεζες και η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά προσεκτική ούτως ώστε να μην κάνει λάθη έτσι ώστε να χρειαστεί μία ανακεφαλαιοποίηση τον επόμενο χρόνο.
Είμαι πιο αισιόδοξος ότι η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

- Η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην Ελλάδα μία ήρεμη περίοδο πολιτικής σταθερότητας; Προς τα πού κινούμαστε; Ή είστε ίσως περισσότερο απαισιόδοξος ότι υπάρχει κίνδυνος μίας νέας περιόδους αβεβαιότητας και οικονομικού κραχ με ολοσχερώς καταστροφικές συνέπειες αυτή τη φορά;

Κρατάω μία πιο θετική στάση.
Στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέχτηκε με ισχυρή πλειοψηφία ξανά τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι μπορεί να φέρει πολιτική σταθερότητα.
Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν τη νομιμοποίηση από το λαό να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή, δεν είμαι τόσο αφελής.
Περιμένω όμως ότι θα το κάνουν.
Είμαι αισιόδοξος στην πολιτική πλευρά του ζητήματος. Από οικονομικής πλευράς, η Ελλάδα παρουσίασε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 αύξηση στο ΑΕΠ, αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό υποδηλώνει ότι φέτος η Ελλάδα άγγιξε τον πάτο, εξαιτίας της αβεβαιότητας που είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Υπήρξαν και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις εξελίξεις της οικονομίας.
Τα capital controls ήταν εξαιρετικά κακή εξέλιξη.
Όταν όλο αυτό τελειώσει η ελληνική οικονομία έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης.
Κάθε βαθιά ύφεση ακολουθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και νομίζω ότι ήδη ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2014 και περιμένω το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ξανά.
Η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την ΕΕ είναι επίσης πολύ πιο θετική τώρα από ό, τι ήταν το 2011 ή το 2012. Συνεπώς, συνολικά είμαι πιο αισιόδοξος, βλέπω προοπτική στην ελληνική οικονομία.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης