Τελευταία Νέα
Οικονομία

Maijoor (ESMA): Έχουμε εγκρίνει την απαγόρευση του short selling των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα

Maijoor (ESMA): Έχουμε εγκρίνει την απαγόρευση του short selling των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα
Ο κίνδυνος για μεγαλύτερη αστάθεια στην ελληνική αγορά παραμένει ρεαλιστικός στην Ελλάδα
Υπέρ της παράτασης της απαγόρευσης του short selling των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα τάσσεται η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Steven Maijoor στο CNBC.
Ειδικότερα, ο Maijoor τόνισε ότι η ESMA έδωσε το πράσινο φως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει με την παράταση της απαγόρευσης, καθώς εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει «άκρως κρίσιμη» και ότι ο κίνδυνος να βυθιστεί η αγορά σε μεγαλύτερη αστάθεια είναι ρεαλιστικός.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «το βασικό κριτήριο για την απαγόρευση είναι κατά πόσο απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το μέτρο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι η ESMA έχει προειδοποιήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να αποδειχθεί δυσκολότερη και πιο κοστοβόρα λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στο χρηματιστήριο, σε περίπτωση που επιτρεπόταν το short selling.
Επιπλέον, ο Maijoor δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέρα από τον Δεκέμβριο το μέτρο.
«Είναι σαφές ότι είναι ένα πολύ στοχευμένο μέτρο, πολύ συγκεκριμένο και σε αυτή την περίπτωση αφορά στις τράπεζες, λόγω του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησής τους» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως «αποφασίζουμε μήνα με τον μήνα και η ισχύουσα απαγόρευση είναι έως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οπότε και θα εξετάσουμε εκ νέου το ζήτημα και μια πιθανή νέα παράταση».
Τέλος, επανέλαβε ότι το μέτρο είναι κατ’ εξαίρεση, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ότι οι μετοχές μπορεί να οδηγηθούν τεχνητά σε άνοδο, όπως γνωρίζουμε ότι μπορεί να οδηγηθούν σε πτώση, οπότε πρέπει να έχουμε ένα μέτρο, για όταν είναι ανάγκη να αποτρέψουμε την κατάχρηση στις αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης