Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκύκλιος ΙΚΑ: Ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται δεύτερη σύνταξη ΙΚΑ

Εγκύκλιος ΙΚΑ: Ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται δεύτερη σύνταξη ΙΚΑ
Προβλέπεται και η δυνατότητα χορήγησης δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος με μειωμένο κατά 50% ποσό
Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το ΙΚΑ για όσους ασφαλισμένους μπορούν να κατοχυρώσουν όριο ηλικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2010 και δικαιούνται δεύτερη σύνταξη ΙΚΑ λόγω γήρατος.
Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο – εκτός από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη ως ανάπηροι και θύματα πολέμου καθώς και τις μητέρες που λαμβάνουν ισόβια σύνταξη πολύτεκνης, εφόσον κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που απαιτείται σε κάθε περίπτωση για την απονομή πλήρους σύνταξης και έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες προς το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης ελάχιστες ημέρες ασφάλισης, οι οποίες δεν μπορεί να λιγότερες από 6.000.
Μάλιστα προβλέπεται και η δυνατότητα χορήγησης δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος με μειωμένο κατά 50% ποσό.
Όσων αφορά στις γυναίκες ασφαλισμένες που έχουν πραγματοποιήσει 4800 ημέρες μεικτής ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2011 το όριο ηλικίας των 60 ετών, που ίσχυε το 2010 για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, μειωμένης κατά 50%, αυξάνεται κατά ένα έτος και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένες δικαιούνται δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος στο όριο ηλικίας που έχει διαμορφωθεί κατά την εν λόγω αύξηση και ισχύσει κατά το έτος που συμπληρώνεται το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Στην περίπτωση αυτή οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος στο όριο ηλικίας που έχει διαμορφωθεί κατά την εν λόγω αύξηση και ισχύει κατά το έτος που συμπληρώνεται το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Επομένως το κριτήριο που καθορίζει την ηλικία στην οποία χορηγείται δεύτερη μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος στις γυναίκες ασφαλισμένες είναι το έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Οι ασφαλισμένες οι οποίες είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή είχαν συμπληρώσει μέχρι αυτή την ημερομηνία τουλάχιστον το 55ο έτος της ηλικίας τους και 4500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες τουλάχιστον 100 ανά έτος την τελευταία 5ετία, διατηρούν ως προς τη λήψη πλήρους σύνταξης το 60ο έτος της ηλικίας.
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που καθορίζονται από το ν. 4093/2012 ισχύουν, βάσει της εγκυκλίου, για όσους από 1η Ιανουαρίου 2013 δικαιούνται χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος από ίδιο δικαίωμα σε ασφαλισμένους που δεν είχαν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 ισχύουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που καθορίζονται από το νόμο 4093/2012.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης