Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Πληρώστε τη δόση που μας χρωστάτε και πάρτε νέα ισοδύναμα - Τρύπες στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού

ΔΝΤ: Πληρώστε τη δόση που μας χρωστάτε και πάρτε νέα ισοδύναμα - Τρύπες στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού
Για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους ξένους ότι η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης θα διασφαλίζει την εξοικονόμηση πόρων 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. για το 2016
«Νέα μέτρα εσείς, λεφτά εμείς», διαμηνύει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση, που εκτιμά ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα -0,24% του ΑΕΠ ή στα 418 εκατ. ευρώ, εκτός και αν για καλή της τύχη η ύφεση το 2015 δεν είναι 2,3% αλλά πολύ μικρότερη.
Πιο κάτω ακόμη και από το σενάριο του 1,5% που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.
Όμως, για καλό και για κακό το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει έτοιμες λύσεις στο συρτάρι του και δη «λίστα» από νέα ισοδύναμα -κυρίως από την πλευρά των δημόσιων δαπανών- τα οποία θα είναι παντός καιρού.
Έτσι ανήμερα της νέας δόσης των 447,7 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα στο Ταμείο, τα τεχνικά κλιμάκια του διεθνούς οργανισμού βλέπουν «τρύπες» στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού.
Την εικόνα αυτή σχημάτισαν από τους ελέγχους τους οποίους κάνουν αυτή την περίοδο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζοντας την έλευση των επικεφαλής.
Πρόκειται για την Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ η οποία θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 23 με 24 Οκτωβρίου, ενώ μία μέρα νωρίτερα θα αφιχθούν επί ελληνικού εδάφους οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ, το καινούργιο πρόσωπο αυτής της παρέας.
Οι επικεφαλής θα μείνουν στη χώρα μας έως τις 10 Νοεμβρίου, που σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν θεωρείται ένα ικανοποιητικό διάστημα για να κλείσει εγκαίρως η συμφωνία, αφού πρώτα τσεκαριστούν οι λίστες με τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα και κάποιες «ουρές» από το δεύτερο.
Έμφαση θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τη φορολογία εισοδήματος.
Ειδικά για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους ξένους ότι η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης θα διασφαλίζει την εξοικονόμηση πόρων 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ για το 2016.
Παράλληλα, θα πρέπει από τώρα να νομοθετηθούν μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή τη διετία 2017-2018, αλλά θα είναι από τώρα γνωστές.
Πρόκειται για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία για το 2017 φτάνουν το 0,75% του ΑΕΠ ή το 1,35 δισ. ευρώ και 0,25% του ΑΕΠ για το 2018 ή 450 εκατ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν, ο εφιάλτης των μέτρων θα συνεχίσει να «σκιάζει» τα ελληνικά νοικοκυριά που συν τοις άλλοις θα πρέπει να επωμισθούν και τα νέα ισοδύναμα που προκύπτουν για όσα μνημονιακά μέτρα ανατρέπονται από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Η συνέπεια που θα επιδείξει η χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση στις συστάσεις του ΔΝΤ για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις και τα νέα ισοδύναμα θα καθορίσει τη στάση που θα κρατήσει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις αποφάσεις για τη νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ, εκτός της σημερινής, υπάρχουν άλλες τρεις που λήγουν 7, 16 και 21 Δεκεμβρίου με τα αντίστοιχα οφειλόμενα ποσά να είναι 298,5 εκατ. ευρώ, 559,7 εκατ. ευρώ και 335,8 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης