Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lew: H Eλλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και η Ευρωζώνη να συναινέσει σε ελάφρυνση χρέους

Lew: H Eλλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και η Ευρωζώνη να συναινέσει σε ελάφρυνση χρέους
Διαβεβαιώσεις από τον Ευ. Τσακαλώτο για τήρηση του προγράμματος ζήτησε ο J. Lew - Την Κυριακή η κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, αφενός προς την Ελλάδα και αφετέρου προς το σύνολο της Ευρωζώνης, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Lew, μέσω της κρίσιμης συνάντησης που είχε στο μακρινό Περού με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Κατά τις πληροφορίες, ο Lew κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το νέο οικονομικό της πρόγραμμα και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Σε δεύτερο επίπεδο, ο Αμερικανός αξιωματούχος απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς την Ευρωζώνη να συναινέσει στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε κρίσιμη συνάντηση και με τον παλιό γνώριμο της Ελλάδας - λόγω τρόικας - και νυν διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, P. Thomsen.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκησε μία ώρα, βρέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το ζήτημα του χρέους, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και βεβαίως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Thomsen ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει στις 10 Νοεμβρίου ώστε αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει άμεσα να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι ο Eυ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Κυριακή με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Ch. Lagarde.

Thomsen: Υπό δύο προϋποθέσεις η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Υπό δύο σαφείς προϋποθέσεις θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, όπως κατέστησε σαφές ο P. Thomsen, παλιός γνώριμος της Ελλάδας από την τρόικα και νυν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη συναινέσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Περού, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
«Απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους», επανέλαβε, τονίζοντας μάλιστα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους μόνη της και αποκλειστικά με τις μεταρρυθμίσεις.
«Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος δεν έχουν ξεκινήσει.
Ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω», έσπευσε να επισημάνει.
Συνεχίζοντας ο Thomsen χαρακτήρισε το νέο ελληνικό πρόγραμμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην διευθέτηση ορισμένων καίριων ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης