Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση - Στην Αθήνα επιστρέφουν οι δανειστές

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση - Στην Αθήνα επιστρέφουν οι δανειστές
Το Eurogroup της Δευτέρας ενέκρινε ήδη την πρώτη δέσμη προπαιτούμενων, την οποία η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει για να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ
Στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου τοποθετούν χρονικά ανώτατες κυβερνητικές πηγές την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (review) της νέου ελληνικού προγράμματος.
"Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στην Αθήνα, για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μηνός", δηλώνει, μιλώντας στο Reuters, ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Όπως τόνιζε - χθες Δευτέρα 5/10 - το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του νέου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Το Eurogroup καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος επανατοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο πόστο μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του νέου προγράμματος της Ελλάδας.
Το Eurogroup ενέκρινε την πρώτη δέσμη προπαιτούμενων, την οποία η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει για να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ.
Το ποσό των 2 δισ. ευρώ αφορά σε υπο-δόση της δόσης των 3 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από την πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ, όπως ορίζει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Το Eurogroup ενθάρρυνε την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία εντός των ερχόμενων εβδομάδων με τους θεσμούς για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων.
Η επιτυχής εφαρμογή της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση.
Το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος επιτυχώς και εγκαίρως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης