Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bαμβακίδης (BofA) στο bankingnews: Οι τράπεζες ζόμπι οδηγούν σε οικονομίες ζόμπι - Ιστορική η ευκαιρία του Τσίπρα

Bαμβακίδης (BofA) στο bankingnews: Οι τράπεζες ζόμπι οδηγούν σε οικονομίες ζόμπι - Ιστορική η ευκαιρία του Τσίπρα
Η νέα συμφωνία μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα - Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη στην παρούσα φάση
Την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Νομισματικής Πολιτικής για την Ευρώπη και την Ασία, της Bank of America Merryll Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, ως τις προϋποθέσεις για να βγει επιτέλους η Ελλάδα από το ατελείωτο σπιράλ κρίσης και επιβεβαιώσει το success story.
"Η τελευταία συμφωνία προσφέρει άλλη μια ευκαιρία για την Ελλάδα, όμως αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία", τονίζει εμφατικά ο κ. Βαμβακίδης, με συνέντευξή του στο www.bankingnews.gr.
"Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε το πρόγραμμα, τους πιστωτές, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και όποιον άλλον μπορούμε να σκεφτούμε εκτός από τους εαυτούς μας.
Οι κακές πολιτικές έφεραν την κρίση στην Ελλάδα", λέει, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Βαμβακίδης τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μίας bad bank που θα εξυγιάνει τις τράπεζες και θα επαναφέρει στη ζωή τον τραπεζικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι "οι τράπεζες - ζόμπι οδηγούν σε οικονομίες - ζόμπι".
Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος του έτους είναι μεν αρκετά αισιόδοξος, αλλά εφικτός, εκτιμά, ωστόσο, πως η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη στην παρούσα φάση.
Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BofA σχολιάζει ότι "για πρώτη φορά, δεν υπάρχει κανένα κόμμα στην Ελλάδα που να υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ χωρίς ένα πρόγραμμα" και συστήνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και να εξηγήσει στους πολίτες πως και χωρίς μεταρρυθμίσεις είναι αδύνατο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
Εύχεται, τέλος, καλή τύχη στον Αλέξη Τσίπρα, με την ελπίδα να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία που του δίνεται να αλλάξει την Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Αθανάσιου Βαμβακίδη στο www.bankingnews.gr:

- Τα προγράμματα διάσωσης επαναλαμβάνουν τις ίδιες μεθόδους χωρίς όμως αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ποια είναι η μεγάλη αδυναμία και τα ελληνικά προγράμματα βγαίνουν διαρκώς εκτός στόχων με αποτέλεσμα η χώρα να έχει εισέλθει σε ένα σπιράλ κρίσης από το οποίο φαίνεται αδύνατο να βγει;

Εντοπίζω δύο βασικά προβλήματα, που κατά τη γνώμη μου έχουν να κάνουν περισσότερο με την Ελλάδα, παρά με το πρόγραμμα διάσωσης αυτό καθεαυτό.
Πρώτον, η Ελλάδα απέτυχε να εφαρμόσει βασικές μεταρρυθμίσεις.
Θα έπρεπε να έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δόθηκε με την κρίση και να αξιοποιήσει το πρόγραμμα διάσωσης για να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα και να μεταρρυθμίσει τη φορολογική διοίκηση, να εκσυγχρονίσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα και να αυξήσει τα όρια ηλικίας για να τα φέρει πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.
Επίσης, θα έπρεπε να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο φιλικό για τις ξένες επενδύσεις, να κάνει μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, κ.λπ.
Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει.
Δεύτερον, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς πολιτική σταθερότητα.
Οι συχνές εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητα εμβαθύνουν την ύφεση.
Αποφάσεις και επενδύσεις αναβάλλονται, καθυστερεί η εφαρμογή του προγράμματος και η εμπιστοσύνη των αγορών πλήττεται.
Καμία άλλη χώρα σε κρίση δεν πέρασε τόσο μεγάλη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, γεγονός που εξηγεί επίσης και το γιατί η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις.
Αυτό που θέλω να πω, είναι πως πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε το πρόγραμμα, τους πιστωτές, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και όποιον άλλον μπορούμε να σκεφτούμε εκτός από τους εαυτούς μας.
Οι κακές πολιτικές έφεραν την κρίση στην Ελλάδα και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων έχει κρατήσει την Ελλάδα σε κρίση όλα αυτά τα χρόνια.

- Τι θα κάνατε αν ήσασταν ένας εκ των δανειστών της Ελλάδας; Θα χορηγούσατε, για παράδειγμα, άλλα δάνεια, γνωρίζοντας ότι έχει ήδη συσσωρευθεί ένα “βουνό” χρέους;

Με εξαίρεση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σχεδόν όλα τα νέα δάνεια της Ελλάδας πηγαίνουν στην αποπληρωμή των προηγούμενων δανείων που η χώρα έχει λάβει από τον επίσημο τομέα.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία μορφή αναδιάρθρωσης (re-profiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα (σ.σ. ΕΚΤ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις), μέσω σημαντικής παράτασης του χρόνου αποπληρωμής τους.
Είναι το πρώτο βήμα ελάφρυνσης του χρέους.
Ως αποτέλεσμα, δεν θα αυξηθεί η αναλογία του ελληνικού κυβερνητικού χρέους προς το ΑΕΠ.

- Mπορεί η Ελλάδα να ανακάμψει χωρίς την προοπτική κουρέματος της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους; Πόσο επαρκές μπορεί να θεωρηθεί το όφελος από την αναδιάρθρωσή του, μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωσης των επιτοκίων;

Απολύτως.
Σε όρους καθαρής ονομαστικής αξίας, το ελληνικό χρέος είναι χαμηλότερο από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.
Μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του (μέσω επιμήκυνσης των ωριμάνσεών του), κάθε ανησυχία για τη βιωσιμότητά του θα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.
Το θετικό σενάριο ξεκινά με μεταρρυθμίσεις, αυτό ήταν άλλωστε πάντα το πρόβλημα.
Η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα πείσει και την υπόλοιπη Ευρώπη να συμφωνήσει σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Διαφορετικά, οποιοδήποτε αίτημα εκ μέρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους θα αντιμετωπιστεί ως ένας άλλος τρόπος να αποφευχθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία συμφωνία προσφέρει άλλη μια ευκαιρία για την Ελλάδα, όμως αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία.

- Πώς θα εξυγιανθούν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια που αριθμούν κόκκινα δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ; Θα ήταν ωφέλιμη για την Ελλάδα η εφαρμογή του μοντέλου των bad banks;

Οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να δει σταθερή ανάκαμψη χωρίς να εξυγιάνει τις τράπεζές της.
Οι τράπεζες - ζόμπι οδηγούν σε οικονομίες - ζόμπι.
Η Ελλάδα μπορεί πράγματι να ιδρύσει μία bad bank κάνοντας έτσι μία νέα αρχή στον τραπεζικό τομέα.
Διαφορετικά, το να επαναφέρει τις τράπεζες στη ζωή και το να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο.
Μην ξεχνάτε άλλωστε πως οι μελέτες δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι και έναν χρόνο αφότου η περίοδος της ύφεσης έχει τελειώσει.
Αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δανεία των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του 2017, από τα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται, ακόμη και στο θετικό σενάριο που η οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τον ίδιο χρόνο.

- Το εκλογικό αποτέλεσμα κλείδωσε, η χώρα έχει κυβέρνηση και τώρα η κύρια προτεραιότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και όλη η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 προκειμένου να αποφευχθεί το bail in. Είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί; Πόσο σημαντική για την επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών;

Είναι πράγματι αισιόδοξος στόχος, είναι όμως εφικτός.
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μια για πάντα.
Θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση του τραπεζικού κλάδου (σ.σ. τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (AQR) και τα stress tests) που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και μέχρι το τέλος του έτους.
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα είναι ιδανική, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη στην παρούσα φάση.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πιθανόν να προέλθει από χρήματα του Δημοσίου, τουλάχιστον για τώρα.

- Το μήνυμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής είναι ότι η πλειοψηφία των βουλευτών ανήκει σε κόμματα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Όλα δείχνουν ότι το νέο πολιτικό τοπίο για την Ελλάδα είναι ευοίωνο. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Ή κρίνετε πώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο νέων εκλογών λόγω του εύθραστου κυβερνητικού σχήματος; Και επίσης, ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Η ταχύτητα με την οποία επήλθε η συμφωνία, από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να συμβιβαστεί με κάνει αισιόδοξο.
Για πρώτη φορά, δεν υπάρχει κανένα κόμμα στην Ελλάδα που να υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ χωρίς ένα πρόγραμμα.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ένα επιπλέον βήμα και να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και να μείνει στο ευρώ χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε άμεσες βελτιώσεις στον τομέα της απασχόλησης αλλά και στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα.
Ξεκινώντας από πολύ χαμηλή βάση, η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια μεγάλη έκπληξη.
Ωστόσο, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Οι λεπτές ισορροπίες στην κυβερνητική πλειοψηφία εγείρουν ορισμένες ανησυχίες για πολιτικούς κινδύνους, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να εγκρίνει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης.
Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι σε τέσσερα χρόνια. Θα είναι εξαιρετικά ανεύθυνο να έχουμε άλλη μια εκλογική διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα;

Θα πρέπει όλοι να του ευχηθούμε καλή τύχη.
Έχει μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει επιτέλους την Ελλάδα.
Αν το κάνει, θα ξεχαστεί ό, τι συνέβη τους τελευταίους οκτώ μήνες και θα επικεντρωθεί στο ελληνικό success story.
Άπαντες στην Ευρώπη θέλουν να πετύχει και θα έχει την στήριξή τους, αν επιδείξει σοβαρότητα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης