Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πληθαίνουν τα σενάρια αναβολής της αξιολόγησης της Ελλάδας έως τον Νοέμβριο

Πληθαίνουν τα σενάρια αναβολής της αξιολόγησης της Ελλάδας έως τον Νοέμβριο
Διάχυτος ο φόβος στους κόλπους των δανειστών πως οι εκλογές θα εκτροχιάσουν εκ νέου την πορεία της ελληνικής οικονομίας
(upd2)Πληθαίνουν τα σενάρια περί αναβολής, από την πλευρά των δανειστών, της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, έως τον Νοέμβριο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα, ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές προσανατολίζονται στην αναβολή της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος για τον Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές, η πρώτη αξιολόγηση (review) του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Τώρα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η αξιολόγηση να μην πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, αλλά τον Νοέμβριο.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι, ξεδιπλώνοντας τις ανησυχίες που επικρατούν για την Ελλάδα στους διαδρόμους των Βρυξελλών, προειδοποιούν πως είναι διάχυτος ο φόβος στους κόλπους των δανειστών πως οι εκλογές θα εκτροχιάσουν εκ νέου την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα είναι ξεχωριστή από τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν για το ελληνικό χρέος, ενώ σπεύδουν να επισημάνουν πως ακόμη Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει για τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης.
Οι ευρωπαϊκές πηγές έρχονται σε πλήρη εναρμόνιση με τα σχόλια του έταιροι πιστωτή της Ελλάδας, το ΔΝΤ, καθώς καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βλέπει και ο Poul Thomsen, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξαιτίας των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
Κατά την ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο Thomsen επισήμανε ότι η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προφανώς και θα καθυστερήσει, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, καθυστερώντας με τη σειρά της και την αξιολόγηση.
Καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα σημάνει και την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 3 δισ. ευρώ και της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 11:26)

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης