Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης τα ασφαλιστικά ταμεία – Καταβάλλουν τις συντάξεις με δανεικά…

Στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης τα ασφαλιστικά ταμεία – Καταβάλλουν τις συντάξεις με δανεικά…
«Χρεοκοπημένα» είναι κατ’ ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρει το αμερικανικό Zerohedge 
Στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα, ενώ όντας ουσιαστικά χρεοκοπημένα αναγκάζονται να δανείζονται για να καλύψουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους.
Το θέμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και του αμερικανικού ιστότοπου Zerohedge, το οποίο με άρθρο του αναφέρεται ενδελεχώς στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον τα κονδύλια από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, που τους αναλογούν, είναι αρκετά για να καλύψουν τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες τους, σημειώνει χαρακτηριστικά το Zerohedge.
Παράλληλα, επισημαίνει πως τα ασφαλιστικά ταμεία αποτέλεσαν την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια ώρα η ρευστότητα των ταμείων έφτανε στο ναδίρ και η ανησυχία των συνταξιούχων στο ζενίθ.
Ως ώρα μηδέν, το Zerohedge, αναφέρει την 1η Ιουλίου, όταν οι τράπεζες άνοιξαν, εν μέσω capital controls, για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους, που σχημάτισαν ουρές για να «παρακαλέσουν» για 120 ευρώ.
Η κατάσταση των ταμείων γίνεται πασίδηλη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων στράφηκε στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, αιτούμενο έκτακτη χρηματοδότηση, όπως άλλωστε είχε κάνει και προς το ΙΚΑ.
Μάλιστα, το ΙΚΑ ενέκρινε το αίτημα του ΕΤΑΑ για έκτακτη χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Zerohedge, επικαλούμενο ελληνικά Μέσα.
Το ζήτημα, επισημαίνει ο ιστότοπος, είναι πως είναι σχεδόν παρανοϊκό να εκτιμά κανείς ότι το ΑΚΑΓΕ είναι σε θέση να καλύψει το έλλειμμα του ΕΤΑΑ, δεδομένου ότι το δικό του έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχτεί, λόγω της αύξησης της ανεργίας, της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, των capital controls, των μέτρων λιτότητας που ορίζει το Μνημόνιο και των πρόωρων εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης