Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καζάνι που βράζει η αγορά - Η επαναφορά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ προκαλεί νέους τριγμούς

tags :
Καζάνι που βράζει η αγορά - Η επαναφορά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ προκαλεί νέους τριγμούς
Mε αφετηρία την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανία
H «ολική επαναφορά» της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που γίνεται με το τρίτο Μνημόνιο απειλεί να επαναφέρει στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο σε πολλαπλάσιο βαθμό όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και πλήρωσε πολιτικά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Το παστεριωμένο γάλα

Σύμφωνα με το Βήμα, το μείζον θέμα που εισάγει από την περίφημη εργαλειοθήκη είναι η πλήρης απελευθέρωση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και ο προσδιορισμός της με ευθύνη του παραγωγού, δηλαδή της γαλακτοβιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία προσδιόρισε τελικώς τον χρόνο ζωής του παστεριωμένου γάλακτος στις επτά ημέρες, για να το κατορθώσει βίωσε ενδοκυβερνητική κρίση, ανταρσία σημαντικού αριθμού βουλευτών και απώλεσε σημαντικό τμήμα της κοινωνικής της βάσης - μεγάλο μέρος του κτηνοτροφικού πληθυσμού, το οποίο στοιχήθηκε πίσω από το νεότευκτο Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα στις προηγούμενες ευρωεκλογές.
 Είναι βέβαιο ότι με αφετηρία την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, ακόμη και κινητοποιήσεις.

Φάρμακα και ψωμί

Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής απέφυγε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών σχετικά με τη διεύρυνση του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), αφού παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Συμφωνήθηκε με το «κουαρτέτο» η νέα ρύθμιση να έλθει ως το τέλος του χρόνου και να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2016.
Αλλά δεν τη γλίτωσαν οι αρτοποιοί. Τα πρατήρια πώλησης άρτου που έχουν τη δυνατότητα να ψήνουν ψωμί από έτοιμα προϊόντα ζύμης και που διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση του ψησίματος θα μπορούν να ονομάζονται «αρτοποιεία». Και οι αρτοποιοί θα μπορούν να διευκρινίζουν με τις σχετικές σημάνσεις (πινακίδες κ.τ.λ.) αν η παραγωγή γίνεται εξ ολοκλήρου στην επιχείρησή τους ή αν εκεί μόνο ψήνεται. Παράλληλα τα σημεία πώλησης άρτου που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις ψησίματος θα αποκλείονται από το δικαίωμα της χρήσης του όρου «αρτοποιείο». Επίσης απελευθερώνονται τα σημεία πώλησης του ψωμιού και πλέον θα μπορεί να πωλείται σε ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία και παντοπωλεία και αφετέρου σε καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα ή ποτά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα τηρούνται αυστηροί υγειονομικοί και οικοδομικοί κανόνες.

Η λειτουργία των καταστημάτων

Απελευθερώνονται οι εκπτώσεις.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «διατηρείται ο καθορισμός των συγκεκριμένων εκπτωτικών περιόδων, αλλά ταυτόχρονα παρέχεται η ευκαιρία σε κάθε επιχείρηση να προβεί σε πώληση εμπορευμάτων σε μειωμένες τιμές, πέραν αυτών των περιόδων, συνεκτιμώντας τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και τους σχετικούς επιχειρηματικούς κινδύνους».
Σχετικά με λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές υπάρχει μια ασάφεια, η οποία όμως δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για τους εμπόρους που δεν επιθυμούν την εφαρμογή του μέτρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης