Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Καμπάνια χρηματοδοτούμενη από τον κόσμο για την ηλιακή ενέργεια κάνει η Greenpeace στην Ελλάδα

CNBC: Καμπάνια χρηματοδοτούμενη από τον κόσμο για την ηλιακή ενέργεια κάνει η Greenpeace στην Ελλάδα
Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί 1.000.000 δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μπουν φωτοβολταϊκά σε φτωχά νοικοκυριά
Θα μπορούσε μία χρηματοδοτούμενη από τον κόσμο εκστρατεία για την ηλιακή ενέργεια να δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας και τη σπίθα που χρειάζεται η οικονομία της;
Αυτό αναρωτιέται το CNBC και αυτό υποστηρίζει η Greenpeace που θεωρεί ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα είναι μία από τις άγνωστες αιτίες της κρίσης.
Στα τέλη Ιουλίου οι ακτιβιστές της Greenpeace έκαναν μία διαμαρτυρία στη Ρόδο, όπου άπλωσαν ένα πανό 600 τετραγωνικών μέτρων που έγραφε «το πετρέλαιο τροφοδοτεί το ελληνικό χρέος».
Το πανό είχε κι ένα βέλος στη μία πλευρά του που έδειχνε προς μία ενεργειακή μονάδα υπό κατασκευή.
«Η Ρόδος έχει ενεργειακό πρόβλημα και είναι αστείο, γιατί πρόκειται για το νησί του ήλιου και απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας» λέει στο CNBC ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για την κλιματική και ενεργειακή καμπάνια της Greenpeace στην Ελλάδα.
«Όλα αυτά έχουν αγνοηθεί και υπάρχει μία καινούρια ενεργειακή μονάδα που θα καίει πετρέλαιο και κατασκευάζεται τώρα εδώ στη Ρόδο» προσθέτει ο Γρηγορίου.
Η Greenpeace ελπίζει ότι η έναρξη μίας χρηματοδοτούμενης από τον κόσμο εκστρατεία θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή σε μία φυσική πηγή που η Ελλάδα έχει σε αφθονία. Τον ήλιο που λάμπει.
«Αυτό που βασικά λέμε είναι ότι σε πολύ δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, η χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο κεφάλαιό της, τον ήλιο» υποστηρίζει ο Γρηγορίου.
«Ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη» υπερθεματίζει ο Γρηγορίου.
Η Ελλάδα εξαρτάται πολύ από το πετρέλαιο και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2012 αποτελούσε το 45% των ενεργειακών προμηθειών της.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρει επίσης ότι το σύνολο του αργού πετρελαίου στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο.
Η πλειοψηφία του προέρχεται από τη Ρωσία με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε τον Ιούνιο συμφωνία για έναν νέο αγωγό και από τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Οι υδρογονάνθρακες γίνονται πολύ σημαντικοί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει δοθεί έμφαση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκτήσει τις δικές της πηγές σε μία προσπάθεια να έχει ενεργειακή ασφάλεια.
Μόνο αυτόν το μήνα η Ελλάδα υπέγραψε μία συμφωνία με τη Βενεζουέλα για 300 δισεκατομμύρια βαρέλια από αποθέματα αργού πετρελαίου, προσβλέποντας σε μία περαιτέρω συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
Ο Γρηγορίου σημειώνει ότι από το 2009 ως το 2013 ήταν η άνοιξη της ηλιακής ενέργειας, όταν η ελληνική κυβέρνηση εστίασε στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά αντί να συνεχίσει την ανάπτυξή του, σταμάτησε απότομα τα πάντα.
«Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εισαγωγές στην ενέργεια, είναι σαν να πετάμε λεφτά σε μία μαύρη τρύπα» υποστηρίζει ο Γρηγορίου που θεωρεί ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει αν στραφούμε στην ηλιακή, ακόμα και στη γεωθερμική ενέργεια.
Σύμφωνα με την Greenpeace 6 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Η καμπάνια που χρησιμοποιεί το hashtag #SolarizeGreece θέλει να φτάσει τον συμβολικό στόχο του 1.000.000 δολαρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο με την Greenpeace να ισχυρίζεται με τα λεφτά θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στα νοικοκυριά που ζουν σε ενεργειακή φτώχεια.
Η καμπάνια έχει ήδη συγκεντρώσει 15.000 δολάρια μόνο σε δύο εβδομάδες.
Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Ρόδο, όπου το 2014 είχαν μπει σε δύο νοικοκυριά και το 2015 σε ένα ορφανοτροφείο.
«Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη δυνατότητα στην ανανεώσιμη ενέργεια» αναφέρει ο Γρηγορίου και προσθέτει.
«Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και θέλουμε η ενέργεια να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης