Τελευταία Νέα
Οικονομία

Guardian: Σοβαρές οι ενστάσεις της Γερμανίας για τη συμφωνία, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα

Guardian: Σοβαρές οι ενστάσεις της Γερμανίας για τη συμφωνία, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα
Η ελληνική Βουλή αναμένεται να υπερψηφίσει το μνημόνιο, ωστόσο μυστήριο παραμένει η θέση της Γερμανίας, σημειώνει η εφημερίδα
Το κοινοβούλιο της Ελλάδας συνεδριάζει σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου για να επικυρώσει τη νέα συμφωνία διάσωσης, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσον η συμφωνία θα έχει και την – απαραίτητη – στήριξη της Γερμανίας, εκτιμά ο Guardian.
Παρά την εξέγερση στις τάξεις του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να περάσει το κείμενο 400 σελίδων της συμφωνίας με τη στήριξη της αντιπολίτευσης.
Αλλά το πακέτο διάσωσης, ύψους έως 85 δις. ευρώ τριών ετών, το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία, πρέπει να εγκριθεί από τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης στο επόμενο Εurogroup που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Όπως επισημαίνει ο βρετανικός Guardian η συμφωνία πρέπει επίσης να επικυρωθεί από μια σειρά εθνικών κοινοβουλίων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας - η Αθήνα θέλει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία για εξασφαλίσει τα 3,2 δις ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντων είναι αισιόδοξος για το αίσιο τέλος των διαδικασιών και για την τελική υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής.
Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ήρθε η είδηση ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα αναφορικά με τη συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές και αφέθηκε ανοιχτό το σενάριο για ένα ακόμη δάνειο 0 γέφυρα, σημειώνει η εφημερίδα.
Ο Guardian επικαλείται μάλιστα και εσωτερικά έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το πακέτο μέτρων, αλλά και για το ελληνικό χρέος όπως επίσης και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Η συμφωνία προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, των συντάξεων και στο φορολογικό σύστημα.
Η αποδοχή των δρακόντειων όρων αποτελεί μια πολιτική στροφή για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε αντιμάχονταν τη λιτότητα.
Παράλληλα, καταλήγει ο Guardian, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση δήλωσαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η ριζοσπαστική Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος μπορεί να ξεφύγει για να σχηματίσει ένα νέο κόμμα.
Αν οι διαφωνούντες είναι περισσότεροι από ό, τι αναμένεται, ο Τσίπρας θα καλέσει πρόωρες εκλογές - ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης