Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοντά σε νέο δάνειο - γέφυρα η Ελλάδα - Απίθανη η συμφωνία για πλήρες μνημόνιο σε 2 εβδομάδες - Τα αίτια της καθυστέρησης

Κοντά σε νέο δάνειο - γέφυρα η Ελλάδα - Απίθανη η συμφωνία για πλήρες μνημόνιο σε 2 εβδομάδες - Τα αίτια της καθυστέρησης
Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις στους δανειστές, μετά τις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να πιέζουν για νέα μέτρα
Toυς λόγους για τους οποίους έχουν καθυστερήσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αποκαλύπτει κορυφαία διπλωματική πηγή.
Όπως δηλώνει στο Bloomberg, κορυφαίος αξιωματούχος, η καθυστέρηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αποδίδεται σε δύο λόγους:
- αφενός γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις κινήσεις των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα (η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται παρουσία των τεχνοκρατών των δανειστών στα υπουργεία)
- αφετέρου γιατί οι δανειστές ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε κοινή θέση, αναφορικά με το ποια θα είναι τα νέα προαπαιτούμενα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση, προτού η χώρα καταστεί ικανή να λάβει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας πριν την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές την Τρίτη, για μια μακρά λίστα πολιτικών που θα κληθεί να εφαρμόσει για την επόμενη τριετία η Ελλάδα, προκειμένου να λάβει χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ.
"Παρά το γεγονός πως κυβέρνηση και Κομισιόν αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές της, μετά τις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα στη βουλή, ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να πιέζουν για νέα μέτρα", αποκαλύπτει ο ίδιος αξιωματούχος.
Κάθε καθυστέρηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης καθιστά ολοένα και πιο απίθανη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, για ένα πλήρες μνημόνιο, εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, τονίζει η ίδια πηγή.
"Ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο - γέφυρα θα χρειαστεί πιθανότατα για την Ελλάδα", σχολιάζει.

Νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Αναμένεται να αρχίσουν την Τρίτη 28/07 με τα τεχνικά κλιμάκια

Νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς αναμένεται τελικά να αρχίσουν την Τρίτη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν να έρθουν στην Αθήνα για δύο ή τρεις ημέρες, διευκρινίζοντας όμως πως η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς και όχι σε πολιτικούς ή διπλωματικούς λόγους.
Όσον αφορά στο πού και πώς θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις, οι πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως «οι συζητήσεις για αυτό το θέμα βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο».
Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το νέο πακέτο διάσωσης θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, μετά την επίλυση ορισμένων οργανωτικών ζητημάτων που καθυστέρησαν τις συναντήσεις αυτή την εβδομάδα.
Οι συναντήσεις με τους αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμενόταν να ξεκινήσουν την Παρασκευή αλλά καθυστέρησαν λόγω οργανωτικών θεματών, μεταξύ των οποίων της θέσης των συνομιλιών και της ασφάλειας.
Το στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν και επίσημα την Δευτέρα.
Ο έλληνας αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τους επικεφαλής των θεσμών μακριά από τις κρατικές υπηρεσίες.
"Δεν έχουμε πρόβλημα να επικσεφτούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους", δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες θα καταλύσουν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, κατόπιν δικού τους αιτήματος, όπου θα γίνονται οι συναντήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας θα προΐσταται ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης.
Οι ξένοι τεχνοκράτες θα έχουν πρόσβαση μόνο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να συναντούν και υπουργούς.
Στόχος, πάντως, της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου ώστε να πληρωθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας χωρίς να αναγκαστεί να λάβει νέο δάνειο - γέφυρα από τους δανειστές.

Η ανάγκη για νέα προαπαιτούμενα

Μπροστά σε νέα προαπαιτούμενα βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς για αντικειμενικούς λόγους απομακρύνεται το ενδεχόμενο της συμφωνίας έως τα μέσα Αυγούστου, προθεσμία που έχουν θέσει οι δανειστές.
Η νέα δέσμη μέτρων, με αιχμή το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων, θα «κλειδώσει» σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής αυτής να είναι η 11η Αυγούστου.
Οπως έγινε γνωστό από τις τελευταίες διαρροές, κεντρικό θέμα του συγκεκριμένου Eurogroup θα είναι η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα 86 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα έως το 2018 για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.
Επειδή όμως το Βερολίνο και οι δορυφόροι του είναι επιφυλακτικοί για την ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων έως τις 11 Αυγούστου, ασκούν από τώρα πιέσεις για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου όμοιο με αυτό της 20η Ιουλίου: να χορηγήσουν δηλαδή ένα νέο δάνειο-γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), ώστε να μπορέσει η Αθήνα να αποπληρώσει το «ακούρευτο» ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.
Ο ΕΜΧΣ έχει ήδη δανείσει με 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό, τα οποία θα αφαιρεθούν από το μεγάλο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα.
Κατόπιν τούτων μάλλον στο έκτακτο Eurogroup του Αυγούστου θα συζητηθούν το δεύτερο «μίνι» δάνειο προς τη χώρα και τα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με αυτό και όχι η νέα δανειακή σύμβαση που μετατίθεται για άλλη συνεδρίαση.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία επίσημη ενημέρωση για πιθανό Eurogroup μέσα στον Αύγουστο. Και όπως είναι φυσικό βαρύτητα δίνεται στην έλευση της τρόικας.

(Πρώτη ενημέρωση: Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, ώρα 07:20)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης