Τελευταία Νέα
Οικονομία

Juncker: Θέλαμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα με τη συμφωνία για την Ελλάδα - Φοβόμουν την οριστική ρήξη

Juncker: Θέλαμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα με τη συμφωνία για την Ελλάδα - Φοβόμουν την οριστική ρήξη
H Ελλάδα «ειλικρινά δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Σε έναν απολογισμό των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων προχώρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”.
Ειδικότερα, ο Juncker τόνισε πως με τη συμφωνία για την Ελλάδα ήθελαν «να αποτρέψουμε τα χειρότερα», ενώ σχολίασε πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων βασίστηκε στον φόβο.
«Αποτρέψαμε το χειρότερο και μάλιστα όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική», καθώς αυτό που κυριαρχούσε ήταν ο φόβος «και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση».
Διευκρινίζοντας, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως φοβόταν κυρίως την «οριστική ρήξη», επισημαίνοντας πως «τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η Ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν».
Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση», εξήγησε.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «ειλικρινά δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη» διατύπωσε στη συνέχεια, καθώς όπως σχολίασε «η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνουν την κατάσταση για την Ελλάδα».
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαπραγματευτική στάση της Ελλάδας, ο Juncker ανέφερε πως συμπαθεί τον Αλέξη Τσίπρα και ότι τον αντιμετωπίζει με φιλική διάθεση.
«Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα (στις διαπραγματεύσεις) προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Παράλληλα, υποστήριξε πως «παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο στους Έλληνες, διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες», καθώς «αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή».
Ο ίδιος εμφανίστηκε «στεναχωρημένος» από ορισμένες εκ των αντιδράσεων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως παρατήρησε «σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης».
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά μια μείωση του ελληνικού χρέους, ο Juncker σχολίασε πως «εδώ και μήνες έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις».
«Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια», συμπλήρωσε έπειτα.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο», αλλά και ότι η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα σχέδιο των ελίτ.
«Αυτό εξηγεί τη διαφορά στην αντίληψη μεταξύ των Βρυξελλών και της κοινής γνώμης. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι», διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη, ο Juncker σημείωσε, «ήλπιζα ότι η πικρία θα είχε εξαλειφθεί, όμως επανήλθε στο προσκήνιο», προσθέτοντας πως «πάντα γνώριζα πόσο πιο εύθραυστο από ποτέ είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και καταλήγοντας πως «το πόσο εύθραυστο ακριβώς είναι, το αποκάλυψε η ελληνική κρίση. Επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης